Mainos

Saako ikkunasta vilkuilla tai kynnyksen yli tunkea? - 10 kysymystä tv-tarkastuksista

Kun televisioluvan tarkastaja ilmestyy kotiovelle, tarkastajan valtuudet astua kynnyksen yli ovat monelle epäselviä. MTV3 Uutiset kysyi Viestintäviraston tv-maksujohtaja Anssi Laaksolta kymmenen kysymystä tarkastajien toiminnasta.

Mitä tv-maksutarkastaja saa tehdä?

Tv-maksutarkastajalla on käytössään listat niistä kotitalouksista, joissa tv-ilmoitusta ei ole tehty. Heidän tehtävänään on kiertää niillä ovilla kysymässä, onko televisio kuitenkin käytössä.

Yleensä suomalaiset ovat sillä tavalla rehellisiä, että he myöntävät television olemassaolon tarkastajan käydessä ovella. Jos se kielletään, tarkastaja kyllä kuuntelee, kuuluuko television ääntä taustalta. Hän myös havainnoi, jos sattuu näkemään television tai sen värähtelyä olohuoneessa.

Jos televisio on huoneistossa auki, niin kyllähän sen ovelle näkee.

Voiko pelkän kuulohavainnon perusteella kirjoittaa maksun?

Voi. Tarkastaja tosin itse ei kirjoita maksua, vaan päätöksen tarkastusmaksusta ja takautuvasta tv-lupamaksusta tekee Viestintävirasto. Tarkastaja ainoastaan siis raportoi meille, me teemme päätöksen hänen havaintojensa perusteella.

Päätös riippuu täysin siitä, mitä tarkastaja on raportoinut meille. Jos asunnossa on ollut televisio päällä ja tarkastaja on tunnistanut myös ohjelman, me määräämme tarkastusmaksun, josta saa valittaa edelleen hallinto-oikeuteen.

Saako tarkastaja mennä asuntoon?

Ei. Tarkastaja ei koskaan mene väkisin kenenkään asuntoon sisälle. Pyrimme hoitamaan asian ihan ovella.

Saako tv-lupatarkastaja kurkkia ikkunoista sisään?

Kurkkia ei saa missään nimessä. On kuitenkin tapauksia, joissa tarkastaja on nähnyt esimerkiksi kadulla kävellessään television sisällä, kun asunnossa on verhot auki. Tämän havainnon voisi tehdä kuka tahansa kadulla liikkuva. Kyllä näissä tapauksissa on maksut määrätty, ja ne ovat pysyneet myös hallinto-oikeudessa.

Millainen käytös on hyväksyttävää tv-lupatarkastajalta?

Totta kai on käyttäydyttävä asiallisesti. Tarkastajista tulee hyvin harvoin valituksia. Heidät on koulutettu ja he tietävät omat oikeutensa. On hyvin harvinaista, että mitään painostusta tapahtuisi. Tietysti asiakkaat saattavat olla sellaisia, että ryhtyvät haukkumaan. Tarkastaja ei koskaan saa mennä sellaiseen mukaan.

Missä tilanteissa tv-lupatarkastaja pyytää virka-apua poliisilta?

Ei koskaan, ellei ole hänen oma henkensä ole vaarassa. Tv-maksutarkastusasiassa ei koskaan kutsuta poliisia paikalle.

Ketkä tarkastajan töitä tekevät?

He ovat päätoimeltaan poliiseja, joko virassa olevia tai eläkkeellä olevia. Joukossa on myös haastemiehiä. Nämä ammattiryhmät ovat edustettuina sen takia, että heillä nimenomaan on käsitys omista valtuuksistaan.

He ovat sivutoimisia ja liikkuvat iltaisin oman aikataulunsa mukaiseksi.

Toimivatko tarkastajat provisiopalkalla?

Me nimitämme palkkiota suoritepalkaksi. He toimivat tiettyjen toimeksiantojen mukaan. Maksamme heille sen mukaan, miten paljon tarkastukset aiheuttavat heille töitä.

Mitä mieltä olet tuoreesta hallinto-oikeuden päätöksestä, jossa Viestintäviraston päätös kumottiin koska tarkastaja oli rikkonut lakia?

Oikeus on tullut siihen tulokseen, että tarkastaja olisi käynyt asunnon sisällä kurkkimassa. Niin ei tietenkään saa tehdä. Kenenkään ei tarvitse päästää tarkastajaa sisään, eikä tarkastaja tule väkisin kenenkään kotiin, vaikka ovi olisi auki.

Voiko kotitaloudessa olla televisio ilman, että asukas joutuu maksamaan tv-lupamaksun?

Voi. Jos televisiossa ei ole digisovitinta ja kyseessä on vanha malli, jossa ei ole myöskään integroitua sovitinta. Kyseessä ei ole silloin televisio, jolla voisi vastaanottaa lähetystä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.