Rypyt johtuvat geeneistä? Katso, mitkä ihonhoidon myytit pitävät paikkansa!

Iho on ihmisen suurin elin, ja vaikka sen muuten peittäisi, kasvot jäävät näkyviin. Tarvitaanko naaman kunnossa pitämiseen tyyriitä teint de spectaculaire miracle -siloseerumeita vai riittääkö saippuan huljuttelu käsienpesun ohessa?

Sairaala Siluetin johtava hoitaja Taina Heikkinen vahvistaa ja kumoaa ihonhoitoon liittyviä uskomuksia.

Iho tarvitsee rasvaamista

– Ehdottomasti kyllä. Rasvaamisen sijaan kannattaa kuitenkin puhua kosteuttamisesta, sillä jo ennestään rasvainen iho ei todella rasvaista tököttiä tarvitse. Kosteuttavat ja vahvistavat voiteet suojaavat ikääntyvää ihoa ohenemiselta ja veltostumiselta sekä aurinkovaurioilta.

Kalliit voiteet ovat parempia kuin halvat

– Kyllä ja ei. On totta, että pelkkä merkki voi tuoda tuotteeseen tietyn hintalisän, mutta hintaerot eivät ole pelkkää huuhaata. Halvassa voiteessa vaikuttavia aineita on vähemmän ja lisäaineita enemmän. Hintavassa voiteessa taas on runsaasti puhtaita ja kalliita raaka-aineita.

Voiteet ehkäisevät ryppyjä

– Kyllä, tiettyyn rajaan asti. Kuiva iho rypistyy nopeammin. Jos sitä hoitaa jo nuorena tunnollisesti, ohuet pintauurteet hälvenevät. Syviä ryppyjä ei kuitenkaan saa pois.

Ihon vanhenemista ei voi estää

– Ei täysin, mutta hidastaa voi sopivilla ihonhoitotuotteilla. Pigmentoitunutta, couperoottista ja veltostunutta ihoa hoidetaan myös laser- ja radiorekfenssihoidoilla. Ne tasoittavat ihon väriä ja pintaa sekä aktivoivat kollageenin ja elastiinin tuotantoa.

Ryppyisyys johtuu geeneistä

– Pitää osittain paikkansa. Ihon hoidolla ja suojaamisella on kuitenkin merkitystä. Aurinko ja tupakka ovat ihon pahimpia vihollisia. Aurinko kuivattaa ja aiheuttaa ryppyjä. Tupakointi supistaa ääreisverenkiertoa, eikä iho saa tarvitsemaansa happea. Säännöllinen tupakointi näkyy jo alle kolmikymppisenä.

Voiteiden lisäaineet herkistävät

– Kyllä. Voiteet sisältävät yrttejä ja kasveja, ja niille voi tulla allergiseksi. Yleensä herkistyminen alkaa pienestä reaktiosta, etenee hitaasti ja vahvistuu käytössä.

Kasvot on hyvä pestä pelkällä saippualla ja vedellä

– Ehdottomasti ei. Saippuan pH on täysin väärä ja kuivattaa ihoa, ja vesi puolestaan on kovaa eli sisältää paljon kuivattavia kalsium- ja magnesiumsuoloja. Maitomaisella voiteella tai geelillä puhdistus ja kasvovedellä viimeistely hellivät ihoa.

Kuorinta vahingoittaa ohutta ihoa

– Ei pidä paikkaansa. Varsinkin ikääntyvälle iholle kuorinta on vain hyväksi, sillä se raikastaa ja kirkastaa. Ihon päällimmäiset kerrokset ovat kuollutta solukkoa, joten hoitavat aineet imeytyvät kuorinnan jälkeen paremmin. Couperosa-iho kannattaa kuoria raekuorinnan sijaan entsyymikuorinnalla.

Meikkaaminen huonontaa ihon kuntoa

– Ei pidä paikkaansa. Vahvat ja paksut meikkikerrokset eivät anna ihon hengittää, mutta oikeilla tuotteilla ja oikein käytettynä meikki jopa suojaa ihoa. Kannattaa käyttää luonnosta peräisin olevia mineraalimeikkejä. Ne ovat koostumukseltaan kevyitä, mutta runsaspigmenttisiä. Meikit naamassa ei ikinä pidä mennä nukkumaan.

Rasvaiset herkuttelut näkyvät iholla

– Pitää paikkansa. Kaikki epäterveellinen ruoka ja suklaa vaikuttavat ihon kuntoon.

Vain teineillä on finnejä

– Ei pidä paikkaansa. Finnejä ja erilaisia hormoninäppyjä puhkeaa kaikenikäisille.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja