Biologiset lääkkeet saattavat mullistaa psoriasiksen hoidon

Psoriasis on tauti, josta ei voi nykytietämyksen mukaan parantua täysin. Uudenlaiset lääkkeet antavat potilaille kuitenkin pitkällä tähtäimellä toivoa.

Psoriasiksen hoitaminen biologisilla lääkkeillä on jo tätä päivää. Ihotautien erikoislääkäri Risto Oksman kertoo, että niitä käyttää tällä hetkellä noin muutama sata ihmistä vuodessa. Kokonaisuudessaan Suomessa on noin 100 000 psoriaatikkoa.

Suurin este biologisten lääkkeiden käyttöön on niiden hinta: hoito maksaa potilaalle noin 10−20 000 euroa vuodessa.

− Kela tulee kyllä vastaan korvausasioissa niillä potilailla, joilla on vaikea tauti, ja joilla tavanomaiset hoidot eivät auta, Oksman sanoo.

Ajan kanssa biologisten lääkkeiden hinnat tulevat alas siinä missä muidenkin lääkkeiden. Tämä vie tosin aikaa.

− Halvempia kopiolääkkeitä on tulossa, mutta ilmeisesti nekään eivät ole ihan hirmuisen halpoja.

Voidaanko taudin paheneminen pysäyttää?

Asiantuntijat uskovat, että pitkällä tähtäimellä biologiset lääkkeet saattavat muuttaa melko paljon psoriasiksen hoitoa.

− Ne ovat ehkä enemmän täsmälääkkeitä kuin tähän mennessä käytössä olleet. Pistos annetaan parhaassa tapauksessa kerran kolmessa kuussa ihon alle. Monella psoriasis häviää käytännössä kokonaan.

Biologisia lääkkeitä on suunnitteilla myös hyödyntää uudella tavalla niille psoriaatikoille, joilla tauti on vasta puhjennut.

− Heille voisi antaa yhden annoksen harvakseltaan, vaikka kerran vuodessa. Pystyttäisiinkö sillä lailla estämään, ettei tauti tulisikaan pahasti? Näitä asioita tutkitaan jo maailmassa, Oksman sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja