Rypsiöljy on pohjolan superruokaa

Hyvän ruokavalion ja terveyden etsinnässä ei kannata mennä merta edemmäs kalaan. Tutkijoiden mukaan suosituksia noudattava pohjoismainen ruokavalio päihittää terveellisyydessä nykyisen Välimeren ruokavalion.

Pohjoismaisia superruokia ovat ruis, rypsiöljy, marjat ja kala. Niiden käyttö muun muassa hillitsee elimistön tulehdusgeenien toimintaa.

Kylmäpuristetun rypsiöljyn rasvahappokoostumus on ihanteellinen. Rypsiöljy on ainoa öljy, jossa on runsaasti elintärkeää omega-3-rasvahappoa ja joka kestää myös paistamisen. Oliiviöljyssä ei ole omega-3:sta.

Elimistö tarvitsee oikeanlaista rasvaa

Alkuvuodesta painonhallinta, liikunta ja terveempi elämä ovat monelle ajankohtaisia. Terveellinen ruokavalio ei ole sama kuin rasvaton ruokavalio! Edes laihduttajan ei tarvitse vähentää rasvan syöntiä välttämättä ollenkaan, tärkeämpää on, että käyttää oikeanlaista rasvaa.

Kylmäpuristettu rypsiöljy sisältää runsaasti E-vitamiinia sekä ubikinonia, joka on tärkeää solujen ja sydänlihaksen uudistumisessa ja nopeuttaa palautumista liikunnan jälkeen.

Rypsiöljyn käyttö vaikuttaa terveyteen monin tavoin Se alentaa LDL-kolesterolia, pienentää sydämen rytmihäiriöalttiutta, estää veren hyytymistä ja vähentää rasvojen hapettumisherkkyyttä. Jo kaksi ruokalusikallisen lisäys päivittäiseen ruokavalioon voi edistää terveyttä merkittävästi.

Kotimainen, kylmäpuristettu Virgino-rypsiöljy sekä Luomu Virgino ovat väriltään kullankeltaisia ja rakenteeltaan täyteläisiä. Miedon pähkinäinen öljy sopii kaikkeen ruoanvalmistukseen ja leivontaan sekä jälkiruokiin.

Höyhenenkevyt tomaattikeitto

2 rkl Virgino-rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
500 g tomaattimurskaa
5 dl vettä
1 vähärasvainen kasvisliemikuutio
pari kierrosta mustapippuria myllystä
1 tl Provencen yrttiseosta
ripaus cayennepippuria
2 rkl tuoretta basilikaa ja oreganoa silputtuna

Kuumenna öljy kattilassa. Kuori ja silppua sipulit, hauduta hetki öljyssä. Lisää vesi, tomaattimurska, kasvisliemikuutio ja mausteet, kiehauta ja hauduta hetki.

Ripottele tuoreet yrtit keiton pinnalle. Halutessasi voit korvata 1 desilitran vedestä soija- tai kaurakermalla. Lisää se keittoon vasta lopuksi.

MTV3

Kuvat: Lehtikuva ja Virgino

Lue myös:

    Uusimmat