Ruumisarkku muotoiltiin uusiksi – viimeiselle matkalle Supermiehen "kapselilla"

Ruumisarkun malli on pysynyt samanlaisena vuosien saatossa. Onko arkun muotoilu muutettavissa? Muotoilija Stefan Lindforsin suunnittelemalla arkulla lennetään vanhasta maailmasta uuteen.

Honkasen ruumisarkkuliikkeen toimitusjohtaja Eero Honkasen mukaan arkun rooli on merkittävämpi usein läheisille kuin vainajille. Yleensä läheiset haluavat, että vainajaa kohdellaan arvokkaasti. Arvokkuuden lisäksi arkkuihin kaivataan yksilöllisyyttä. Toivotaan, että arkku sopisi vainajalle – joskus esimerkiksi arkkujen verhoiluihin toivotaan vainajan lempitekstiileitä.

– On olemassa arkkuja, joiden ainoa funktio on olla halpoja. Samalla on paljon ihmisiä, joille arkulla on suuri symbolinen arvo, Honkanen sanoo.

Honkanen on kerännyt ympärilleen kädentaitajia, joiden kanssa hän on ruvennut uudistamaan ruumisarkkujen ilmettä. Hän haluaa tuoda arkkuihin skandinaavisen selkeitä ja puhtaita linjoja, sekä yksilöllisyyttä – ja on myös pyytänyt muotoilija Stefan Lindforsia suunnittelemaan ruumisarkun.

– Hautausala on konservatiivinen, joten siellä on paljon potentiaalia uudistumiseen, sanoo Honkanen.

Iloa arkkuun

Lindforsin oli helppo tarttua mahdollisuuteen suunnitella toisenlainen arkku. Suunnittelijana hän kertoo haluavansa luoda uutta ja tehdä asiat ennennäkemättömällä tavalla.

Ruumisarkun kanssa kaikkea ei kuitenkaan voi muuttaa. Muotoilun kannalta ruumisarkkuun liittyy paljon mittoihin liittyviä rajoitteita. Toisekseen Lindforsin oli mietittävä asiakaskuntaa.

Ihmisen on mahduttava arkkuun ja arkun on mahduttava autoon. Muotoilijan oli otettava huomioon, että arkkua pystyy kantamaan ja se maatuu.

Ruumisarkun ostaja, asiakas, on sureva ihminen. Läheiset eivät voi välttyä arkun valitsemiselta, sillä vainajan on oltava arkussa aina, kun ei olla sairaalan tiloissa.

Lindfors sanoo että, mikäli hän tulee haudatuksi perinteisin menoin, ei hän halua masentavaa arkkua, vaan sellaisen, joka pursuaa iloa.

– Hautaustoimistoissa ei ole ollut tarjolla kuin surullisia arkkuja. Mitä jos tarjolla olisi jotain iloisempaa? Lindfors kysyy.

Kiiltävän punaisella kapselilla toiseen maailmaan

Lindforsin suunnittelema kiiltävän punainen, kapselin mallinen ruumisarkku Sirius on saanut nimensä tähtitaivaan kirkkaimman tähden mukaan. Taustalla on ajatus avaruudesta, joka on iätön, ajaton ja tuntematon – monin tavoin kuin kuolema. Sirius on vähän kuin se kapseli, jolla Supermies tuli maan päälle tuntemattomasta, toisesta todellisuudesta, Lindfors kuvailee.

Arkun ensimmäinen malli on esillä yleisölle avoimessa Hautausalan näyttelyssä.

Lindfors ei haluaisi ajatella hautajaisia päätepisteenä, jossa vainaja lasketaan kuoppaan ja jätetään sinne. Hän ajattelee mieluummin, että ihmiset tulevat ja menevät tässä maailmassa. He kulkevat sykleissä, eikä matka pääty kuolemaan.

Lindfors painottaa, ettei ilon korostamisessa ole kyse siitä, etteikö kuollutta saisi surra. Kauniilla ja iloisella arkulla hän haluaa mahdollistaa kauniin muiston läheisille siitä hetkestä, kun vainaja lähtee viimeiselle matkalleen, toiseen maailmaan ja toiseen aikaan.

– Perinteisellä arkulla ei lennetä mihinkään.

Hautausalan näyttely järjestetään Helsingissä Sokos Hotel Presidentissä 18.11.2014. 

Lue myös:

    Uusimmat