Ruotsissa varoitus – Sähkönjakelua voidaan alkaa rajoittaa

Sähkönjakelua voidaan hetkittäin joutua rajoittamaan Etelä-Ruotsissa ja tämä voi vaikuttaa myös kotitalouksiin, varoittaa Ruotsin kantaverkkoyhtiö Svenska Kraftnät.

Taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, minkä seurauksena venäläistä kaasua tuodaan nyt merkittävästi vähemmän Eurooppaan. Se vaikuttaa koko Euroopan energiamarkkinoihin ja myös Ruotsin tuontisähköstä riippuvaisiin eteläisiin sähkön hinta-alueisiin.

Svenska Kraftnätin johtava strategi Niclas Damsgaard kertoo Sveriges Radiolle, että riski suunnitelluille sähkökatkoille on suurin Ruotsin eteläisimmällä hinta-alueella, eli ennen kaikkea Skoonessa, mutta myös Tukholman ja Göteborgin hinta-alueella sähköntoimitusta voidaan joutua rajoittamaan.

Sähkökatkoja, jottei koko sähköjärjestelmä romahda

Suunniteltujen sähkökatkojen tarkoituksena on estää sähköjärjestelmää romahtamasta kokonaan. Asiasta ovat kertoneet myös Dagens Nyheter ja SVT.

Damsgaard ei halua arvioida, miten kauan asiakkaat joutuisivat katkotilanteissa olemaan ilman sähköä, mutta korostaa, että kyse olisi todennäköisimmin kaikkein kovimmista kulutuspiikeistä.

4:02
Voiko sähkön hinta nousta jopa 10-kertaiseksi ensi talvella, ja mistä se johtuu? Asiantuntija vastaa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja