Britannia varoittaa terrori-iskuista Ruotsissa, Suomen ohjeistuksessa selvä ero – Supo: Uhka-arvio ennallaan

Britannia varoitti terroriuhasta Ruotsissa – näin ulkoministeriö kommentoi maan turvallisuutta 3:21
Ruotsin turvallisuustilanne puhuttaa. Näin asiaa kommentoitiin Tukholmassa elokuun alussa.

Suomen ulkoministeriö pitää Ruotsia turvallisena matkakohteena. Suojelupoliisin mukaan uhka-arvio Suomessa on pysynyt ennallaan.

Britannian tuore matkustustiedote varoittaa, että terroristit pyrkivät erittäin todennäköisesti iskemään Ruotsissa. Maan ulkoministeriön mukaan iskut voivat olla summittaisia ja niitä saatetaan tehdä myös ulkomaalaisten suosimissa paikoissa.

Arvion taustalla ovat Ruotsissa viime aikoina nähdyt Koraanin polttamiset ja niiden vuoksi kiristynyt turvallisuustilanne. Koraanin häpäisyjä on nähty myös Tanskassa.

Britannian lisäksi esimerkiksi Yhdysvallat on päivittänyt Ruotsin matkustustiedotettaan. 

Heinäkuun lopussa päivitetyssä tiedotteessa sanotaan terroristien voivan iskeä varoittamatta esimerkiksi hotelleihin, ravintoloihin, ostoskeskuksiin, kirkkoihin, lentokentille tai muihin julkisiin paikkoihin.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan matkustajaa kehotetaan olemaan varuillaan ympäristöstään vieraillessaan turistikohteissa ja yleisötapahtumissa.

Turvallinen kohde

Suomen ulkoministeriö kehottaa noudattamaan tavanomaista varovaisuutta Ruotsissa. Matkustustiedote on päivitetty 14. heinäkuuta eli kuukausi sitten.

Yleisestä turvallisuustilanteesta matkustustiedotteessa todetaan, että Ruotsia voidaan yleisesti pitää turvallisena matkakohteena.

– Ruotsissa on viime aikoina ollut mielenosoituksia. Tilanne on kuitenkin pysynyt normaalina, tiedotteessa todetaan ajankohtaisena asiana.

Uhka-arviossa ero Britanniaan

Terrori-iskujen uhka-arvion osalta Suomen matkustustiedote eroaa Britannian tuoreesta arviosta. Tiedote kertoo Ruotsin suojelupoliisin Säpon määrittämän uhkatason olevan viisiportaisen asteikon tasolla kolme.

Kansainväliset terrori-iskut ja ääriryhmien toiminta ovat uhkatason mukaan mahdollisia, Suomen tiedotteessa sanotaan.

Lisäksi matkustustiedotteessa kerrotaan jengirikollisuudesta ja -väkivallasta johtuvien yhteenottojen ja ampumisten saattavan pahimmillaan aiheuttaa vaaratilanteita myös matkailijoille erityisesti Tukholman, Göteborgin ja Malmön alueilla.

Supo: Uhkataso ennallaan

Suojelupoliisista kerrotaan MTV Uutisille, että Ruotsin ja Tanskan tilanne ole toistaiseksi vaikuttanut Suomen terrorismin uhkatasoon. Supon arvion mukaan terrorismin uhka Suomessa on ollut jo useamman vuoden ajan neliportaisen asteikon tasolla kaksi, eli kohonnut.

Todennäköisimmän terrori-iskun uhkan aiheuttavat Supon arvion mukaan äärioikeistolaisen terrorismin lisäksi radikaali-islamistista ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät. Islamia loukkaavaksi tulkitut teot tai tapahtumat, kuten Koraanin häpäisy, voivat inspiroida etenkin yksittäisiä toimijoita.

– Toisaalta inspiroivina tekijöinä voivat toimia myös muut tekijät kuten terrorijärjestöjen propaganda. Tämän tyyppisten tekojen mahdollisuus on otettu huomioon nykyisessä terrorismin uhka-arviossa, Suposta kerrotaan.

Supon mukaan Suomessa lainsäädäntö antaa poliisille Ruotsia paremmat mahdollisuudet puuttua uskonnollisten symbolien tuhoamiseen. Suomessa uskonrauhan rikkominen on säädetty rangaistavaksi laissa.

– Selvää on, että Suomen viranomaiset seuraavat tilannetta.

Lue myös:

    Uusimmat