Ruotsin oikeusministeri Morgan Johansson selvisi äärimmäisen niukasti epäluottamusäänestyksestä

Ruotsissa on äänestetty Ruotsin oikeusministeri Morgan Johanssonin luottamuksesta. Opposition jättämän epäluottamuslauseen syynä oli yhä pahentunut ongelma jengiväkivallan kanssa. 

Äänestyksessä 174 äänesti oikeusministeriä vastaan, 70 äänesti tyhjää, kahdeksan ei ollut paikalla ja 97 äänesti oikeusministerin puolesta. Oikeusministerin eroon olisi vaadittu 175 ääntä.

Ruotsissa on ollut tänä vuonna useita ampumistapauksia ja pääsiäisenä useissa Ruotsin kaupungeissa mellakoitiin.

Opposition epäluottamuslauseen taustalla ovat muun muassa Ruotsin huolestuttavat rikostilastot. Esikaupunkien jengiväkivalta on lisääntynyt. Toukokuun loppuun mennessä kyseisillä alueilla oli jo 30 kuolemaan johtanutta ampumistapausta. Väkivaltaisuuksien odotetaan kiihtyvän kesällä entisestään.

Jengiväkivalta turhauttaa poliiseja

Morgan Andersson on vähätellyt ongelmaa, mikä on herättänyt opposition kiukun.

Poliisit kuvailevat tilannetta toivottomaksi. Ruotsin poliisin mukaan jopa 20 prosenttia jengiväkivaltaan liittyvistä murhista on saatu selvitettyä. Ihmiset vaikenevat, poliisit ovat turhautuneita ja nostavat vain muutaman viikon tutkinnan jälkeen tapaukset hyllylle, koska eivät usko niiden selviävän.

Myös DNA-tutkimuksissa on ollut ongelmia. DNA-tutkimukset saattavat kestää puoli vuotta, jonka aikana epäillyt ehtivät tehdä jo uusia rikoksia.

Hallituskriisi mahdollinen

Ruotsin ongelmat jengiväkivallan kanssa saattavat heijastua myös Suomen pääsyyn Natoon.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson sanoi aiemmin eroavansa, mikäli Morgan Johansson joutuu eroamaan tehtävästään. Tätä ei kuitenkaan pidetä todennäköisenä maailmantilanteesta johtuen. 

Lue myös:

    Uusimmat