Ruotsalaislehden asiantuntija arvioi Daruden euroviisuehdokkaat: "Tämä on jo melkein naurettavaa"

7:45
Daruden edustuskappale-ehdokkaista euroviisuihin keskusteltiin MTV Uutiset Livessä.

Aftonbladet-lehden euroviisuasiantuntija arvioi MTV Uutisten pyynnöstä Daruden kolme ehdokasta Suomen edustuskappaleeksi tämän vuoden euroviisuissa.

Suomea tämän vuoden euroviisuissa edustavan Daruden edustuskappale valitaan Turun Logomossa Uuden musiikin kilpailussa (UMK) lauantaina 2. maaliskuuta.

Ehdokkaita, joissa kaikissa lauluosuuksista vastaa Sebastian Rejman, on kolme: Release MeSuperman ja Look Away.

Suomi on voittanut euroviisut yhden kerran: Lordi voitti vuonna 2006 Kreikan pääkaupunki Ateenassa käydyn Eurovision laulukilpailun.

Länsinaapurimaallamme Ruotsilla on enemmän kokemusta euroviisumenestyksestä: maa on voittanut kisan kuusi kertaa, viimeksi neljä vuotta sitten.

Viisuvoiton ovat vieneet Ruotsiin Abba (Waterloo, 1974), Herreys (Diggi-loo diggi-ley, 1984), Carola (Fångad av en stormvind, 1991), Charlotte Nilsson (Take Me to Your Heaven, 1999), Loreen (Euphoria, 2012) ja Måns Zelmerlöw (Heroes, 2015).

Mitä mieltä Ruotsissa ollaan Suomen ehdokkaista edustuskappaleeksi?

Aftonbladet-lehden viihdetoimittaja ja euroviisuasiantuntija Torbjörn Ek arvioi MTV Uutisten pyynnöstä Daruden viisuehdokkaat.

Ek arvioi laulut pelkän musiikin pohjalta ja noin kolmen kuuntelukerran jälkeen. Kappaleiden lavashow'sta ei ole tietoa ennen lauantain UMK-finaalia.

Release Me


Torbjörn Ek: "Tässä voi olla kyse jonkin sortin pohjoisten naapurimaiden artisteilta tehtyjen kappalelainojen maailmanennätyksestä. Darude ei ole lainannut pelkästään Agnesin vuoden 2009 kansainvälisen Release Me -megahitin nimeä, vaan myös osia kappaleen kertosäkeestä ja onnistuu naittamaan sen norjalaisen Ylvisin maailmanmenestykseksi nousseen hitin The Fox (What Does the Fox Say?) kanssa.

Jep, hän ei vaikuta häpeävän asiaa. Tietenkin se voi olla tie voittoon, jos käyttää televisiossa nähtävässä musiikkikilpailussa jo julkaistuista lauluista tuttuja elementtejä kuten melodiapätkiä. Mutta tämä on jo melkein naurettavaa."

Superman


Torbjörn Ek: "Superman osoittaa, että Darude ei ole päässyt kauas klassisesta eurodance-soundista. Mutta ei siihen ole välttämättä tarvettakaan. Tässä kappaleessa Darude yhdistää tehokkaan kertosäkeen monista 1990-luvulta ja 2000-luvun alusta tuttuihin eurodancen yhden hitin ihmeistä tuttuihin elementteihin, mutta hän upottaa yhdistelmän trooppiseen house-biittiin. Näin biisi kuulostaa hieman vuodelta 2013, mutta ei kuitenkaan ihan tältä päivältä.

Kappaleen nimi lupaa enemmän. Euroviisuissa on tärkeää herättää tv-katsojien mielenkiinto nopeasti. Superman-nimi antaa mahdollisuudet rakentaa spektaakkelimainen lavashow kappaleen ympärille."

Look Away


Torbjörn Ek: "Darude tykkää lainailla fiksusti elementtejä jo julkaistuista ja tunnetuista kappaleista. Eikä sitä pidä hävetä. Monet maailman tunnetuimmista artisteista tekevät sitä samaa, ja Ruotsin suosituimpiin artisteihin lukeutuva Håkan Hellström on tehnyt siitä oman erikoisosaamisalueensa.

Mutta kun kyse on musiikkikilpailusta, on vaikea sivuuttaa sitä seikkaa, että näitä asioita voidaan pitää myös tekijänoikeusrikkomuksina. Tästä syystä Darude on verhonnut Look Away -kappaleessa lainaamansa elementit paremmin. Kaikki tuntuu tutulta, mutta on vaikeaa nimetä yhtään tiettyä kappaletta, josta elementtejä on lainattu.

Ensimmäiset säkeistöt tuntuvat tutulta jostain kappaleesta, sitten b-osa muistuttaa toisesta, kertosäkeen alku taas kolmannesta. Look Awayssa on toimiva kertosäe, joka löytää paikkansa heti, mutta siinä on euroviisujen kaltaista tv-musiikkikilpailua varten kirjoitettujen laulujen kertosäkeitä usein vaivaava ongelma: se toistuu niin monta kertaa, että siihen ehtii väsyä ennen kuin kappale on loppunut."

Suomen euroviisuedustaja Daruden edustuskappale-ehdokkaat ovat Aftonbladetin euroviisuekspertin mielestä paremmuusjärjestyksessä:

1. Superman
2. Look Away
3. Release Me

Torbjörn Ek on ruotsalaisen iltapäivälehti Aftonbladetin viihdetoimittaja. Euroviisut ja Ruotsin euroviisukarsinnat eli Melodifestivalen-laulukilpailu ovat olleet Ekin erikoisaluetta vuodesta 2006 asti.

Ek kuvailee itseään Melodifestivalen- ja euroviisunörtiksi. Hän ylläpitää myös Schlagerbloggen-nimistä blogia, joka on miehen omien sanojen mukaan Ruotsin suurin ja nörtein euroviisu- ja Melodifestivalen-blogi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja