Kommentti: Yhden hitin ihmeen valinta viisuedustajaksi yllätti – ympäri maailmaa tunnettu Darude voi olla täysosuma

4:15
Darude, solistinaan Sebastian Rejman, on Suomen edustaja vuoden 2019 euroviisuissa.

Robin, Antti Tuisku ja muut Suomessa tunnetut nimet osoittautuivat vääriksi veikkauksiksi. Yhden hitin ihmeenä ja menneen talven lumena pidetty Darude voi osoittautua euroviisuedustajana yllätyskortiksi.

Ei. Se ei ollut Robin, Antti Tuisku eikä Alma. Ei Tuure Boelius, Diandra eikä Johanna Kurkela. Ei myöskään Lauri Ylönen tai Isac Elliot.

Daruden nimi nousi joissain ennakkoveikkailuissa esille, mutta silti harva olisi uskonut, että yhden hitin ihmeenä ja has-beeninä pidetty 43-vuotias Ville Virtanen Salon Halikosta olisi Suomen edustaja Israelin euroviisuissa.

Niin asian laita kuitenkin on. Darude, solistinaan Sebastian Rejman, nousee toukokuun puolivälissä viisulavalle Tel Avivissa.

Kyllä, Darudea voi pitää syystäkin yhden hitin ihmeenä ja tietyin varauksin has-beeninä. Mutta se yksi hitti – se on aikamoinen tapaus.

Sandstorm on yksi tunnetuimmista suomalaisista populaarimusiikkikappaleista maailmalla. Se on myös yksi tunnetuimpia musiikkikappaleita, joissa ei lauleta lainkaan.

Sandstorm julkaistiin lokakuussa 1999 ja vuonna 2000 se nousi hitiksi ympäri maailmaa. Singlejulkaisu myi Suomessa platinalevyyn oikeuttaneen määrän kopioita ja se pysyi virallisella singlelistalla lähes vuoden. Britannian singlelistalla Sandstorm ylsi parhaimmillaan kolmanneksi.

Spotifyssä kappaletta on kuunneltu yli sata miljoonaa kertaa ja muissa suoratoistopalveluissa miljoonia kertoja. Virallista Sandstorm-musiikkivideota on katsottu YouTubessa yli 130 miljoonaa kertaa.

Sandstorm soi isoissa urheilutapahtumissa: muun muassa NHL-jääkiekkoliigan otteluissa pelikatkoilla ja erätauoilla sekä jalkapallon Englannin Valioliigassa puoliaikamusiikkina.

Yhden hitin ihme, siis, mutta paljon muutakin.

Kun Mikko Silvennoinen, Krista Siegfrids ja Christoffer Strandberglausuivat Daruden nimen Kämp-hotellin Peilisalin lavalla, se yllätti. Aluksi reaktio oli "Ei voi olla totta!" -luokkaa, mutta mitä enemmän asiaa mielessä pyörittelee, sitä paremmalta se tuntuu.

Daruden jättimenestyksestä on aikaa noin 20 vuotta ja siksi monet suomalaiset pitävät artistia menneen talven lumena, niin sanottuna has-beeninä. Sebastian Rejmaninkin ajasta päivänpolttavana nimenä musiikkipiireissä on kulunut tovi.

Mutta toinen puoli, se unohtuu helposti.

Darude on julkaissut 20 vuotta sitten yhden kappaleen, josta tienaamillaan rojalteilla hän voisi luultavasti elää loppuelämänsä oikein mukavasti.

Hän on valtaosin ulkomailla keikkaileva artisti, dj-tuottaja ja säveltäjä. Darude on nimi, joka tunnetaan Euroopassa ja ympäri maailmaa.

Euroviisuedustus ei ole Daruden uran kulminaatiopiste. Hänen uransa jatkuu tehden keikkoja eri puolilla maailmaa, vaikka tie viisuissa tyssäisi heti semifinaalivaiheeseen.

Tästä ja siitä, että Darude on kokenut ja paljon nähnyt 43-vuotias artisti, taas voi – maailman raivostuttavinta ja kuluneinta jääkiekkotermiä lainatakseni – seurata se, ettei viisuedustaja purista liikaa mailaa, kuten euroviisuissa usein on nähty käyvän.

Paineita ja odotuksia tulee olemaan, varmasti. Ne ovat silti varmasti pienemmät kuin mitä ne olisivat olleet esimerkiksi Suomen suosituimpiin artisteihin lukeutuvalla Antti Tuiskulla tai teini-idolin leimasta eroon pyristelevällä Robinilla.

Daruden valinta euroviisuedustajaksi, nyt se jo hymyilyttää. Tärkeintä on nyt se, että Darude ja Sebastian Rejman saavat yleisöäänestyksessä ja raatien äänillä Tel Aviviin esitettäväkseen kunnon instant-hitin. Iskusävelmän, joka jää päähän soimaan ja tempaisee mukaansa.

Jos tämä osa vielä UMK:ssa toteutuu ja lavashow saadaan hiottua näyttäväksi, euroviisuissa menestyminen – se on täysin mahdollista.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja