Ruotsalaiset varoittivat Suomen poliisiylijohtajaa: "Älkää tehkö samoja virheitä"

Poliisiylijohtaja: Uhkana etnisten jengien syntyminen Suomeen 10:21

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mielestä etnisten jengien syntyminen on konkreettinen uhka. 

Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan pakolaiskriisi asettaa Suomelle lukuisia haasteita. Selvityksen tekijöiden mielestä tämänhetkinen maahanmuuttopolitiikka ei huomioi riittävästi turvallisuusnäkökulmia. 

Yhtenä esimerkkinä nousi esille vastaanottokeskusten levottomuus.

– Tuli havaintoja, että päihteiden käyttöön ja teräaseiden kontrolliin ei pystytä. Väkivaltaa tapahtuu myös turvapaikanhakijoiden kesken. Se on myöskin osaltaan ruokkimassa ulkoapäin kohdistuvia uhkia. Syntyy kierre, jos turvapaikanhakijoiden kesken vastaanottokeskuksissa tapahtuu rikoksia, niin se lisää myös ulkopuolista vihapuhetta ja rikoksia, Kolehmainen sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa torstaina.

Tutkimuksessa nähtiin myös asuinalueiden sosiaalinen eriytyminen erityisenä uhkana. Tästä on varoittavia Ruotsista.

– Niin kuin Ruotsin viranomaiset meille kertoivat, että älkää tehkö samoja virheitä kuin he ovat tehneet. Etelä- ja Keski-Ruotsissa on alueita, joilla on helppo rekrytoitua vaikka vierastaistelijaksi tai kovemman rikollisuuden piiriin.

Millaisena vaarana näet, että syntyy etnisiä jengejä?

– Se on ihan konkreettinen ja tunnistettu vaara. Pitäisi kaikilla tavoilla ennaltaehkäistä, ettei tuoda sitä maaperää tällaiselle jengirikollisuudelle. Siinä on ihan keskeisenä asiana kotoutuminen ja kielen, joko suomen tai ruotsin oppiminen. Se tuo mahdollisuuden integroitua yhteiskuntaan. 

Lue myös:

    Uusimmat