Ruokavaliomuutos, joka voi jopa altistaa tyypin 2 diabetekselle – älä tee tätä virhettä hiilareiden kanssa

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Videolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat niin sanotuille perussairauksille – myös tyypin 2 diabetekselle.

Vähänlaisesti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio voi suurentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen ja heikentää veren sokeritasapainoa, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 3 200 yli 16-vuotiaan britin ruokavalio- ja terveystietoja, jotka kerättiin vuosina 2008–2016.

Tulosten perusteella diabetesdiagnoosi oli osallistujilla sitä todennäköisempi, mitä vähemmän hiilihydraatteja ja mitä enemmän rasvaa hänen ruokavaliossaan oli. Samanlainen yhteys näkyi veren sokeritasapainosta kertovassa HbA1c-pitoisuudessa.

Hiilihydraattien laatu määrää tärkeämpää

Havainnot viittaavat siihen, että hiilihydraattien vähentäminen ja rasvojen lisääminen ei auta diabeteksen ehkäisyssä ja saattaa pahimmassa tapauksessa jopa altistaa sille. Hiilihydraattien vähentäminen voi olla haitaksi, jos se tarkoittaa myös hedelmien, kasvisten ja täysjyväviljojen vähentämistä. Niissä on runsaasti muun muassa kuitua ja antioksidantteja, joiden tiedetään pienentävän diabetesriskiä.

Nykytietämyksen valossa hiilihydraattien määrää tärkeämpää on niiden laatu. Sama koskee tiettyyn rajaan saakka myös rasvoja.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat