Ruokamaailman yllättävät faktat – tiesitkö jo nämä?

Tiesitkö, että banaani ei oikeastaan ole hedelmä? Tai että tiukan vegaanin ei kannata syödä viikunoita? Lue oudot faktat!

Nämä satunnaiset faktat ruokamaailmasta eivät taatusti ole kaikille tuttuja.

Viikunat eivät välttämättä sovi vegaaneille

Tämä fakta on kiistanalainen, mutta ampiaiset pölyttävät joitain viikunalajikkeita ja saattavat samalla kuolla hedelmän sisälle. Viikunat kyllä "sulattavat" ampiaisen, mutta joitain osia ampiaisesta saattaa silti jäädä hedelmän sisään. Jotkut vegaanit ja vegetaristit nauttivat viikunoita siitä huolimatta, sillä he näkevät ampiaisten ja viikunoiden suhteen luonnollisen symbioottisena. On kuitenkin myös vastakkaisen näkemyksen omaavia vegaaneja, jotka eivät syö viikunoita, sillä he eivät halua nauttia mitään eläinperäistä ravintoa.

Banaanit ovat marjoja

Omituista kyllä, mutta koostaan huolimatta banaanit ovat oikeastaan puunkokoisen ruohokasvin siemenettömiä marjoja.

Kookosvettä voi käyttää veriplasmana hätätilanteessa

Kookosvettä käytettiin toisen maailmansodan aikaan hyvällä menestyksellä korvikkeena verensiirroissa. Kookosvesi on yleensä steriiliä, se sisältää elektrolyyttejä ja se toimii kuin suolaliuos.

Tyydyttyneessä rasvassa ei aina ole kolesterolia

Runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävät ruoat, kuten voi, punainen liha ja kananmunan keltuainen, sisältävät myös kolesterolia. Mutta jotkut ruoat voivat olla täynnä tyydyttynyttä rasvaa, vaikkeivät sisällä lainkaan kolesterolia. Esimerksi kookosöljy on liki kokonaan tyydyttynyttä rasvaa, mutta kolesterolia siinä ei ole pisaraakaan. Tämä johtuu siitä, että kolesterolia löytyy vain eläinperäisistä tuotteista.

Mantelimaito on ikivanha keksintö

Mantelimaito kuulostaa nykyaikaiselta keksinnöltä, mutta tosiasiassa sitä käytettiin jo keskiajalla, jolloin sitä pidettiin luksustuotteena. Eurooppalaiset kuulivat mantelimaidosta arabeilta.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat