Ruokaa saa sittenkin käristää huoletta pannulla?

Ottawa Citizenin siteeraama espanjalainen tutkimus vahvistaa näkemystä, jonka mukaan ruoan pannulla paistamisen terveellisyys riippuu siitä, mitä öljyä paistamiseen käytetään.

Tutkijat sanovat, että säännöllinen paistetun ruoan syöminen ei aiheuta sydänsairauksia, jos paistamisessa käytetään oliivi- tai auringonkukkaöljyä.

British Medical Journalissa julkaistu tutkimus ei löytänyt linkkiä paistetun ruoan syömisen ja vakavan sydänsairauden välillä Espanjassa. Siellä käytetään paljon oliivi- ja auringonkukkaöljyä. British Heart Foundation kuitenkin varoitti ottamasta tutkimusta liian tosissaan, sillä Espanjassa ruokavalio on ylipäätään terveellisempi kuin Isossa-Britanniassa.

Espanjalaiset tutkijat tarkastelivat yli 40 000 ihmisen terveystietoja päätelläkseen vaikuttaako säännöllinen ruoan paistaminen sydänsairauksiin. Tutkittavat jaettiin neljään eri luokkaan sen mukaan kuinka paljon paistettua ruokaa syötiin, eikä ryhmien välillä löydetty merkitsevää eroa sydänsairauksien yleisyydessä.

Regensburgin yliopiston Michael Leitzmann kertoo Ottawa Citizenille, että tämän tutkimuksen lisäksi on olemassa kaksi muutakin tutkimusta, joissa vahvaa korrelaatiota paistetun ruoan syömisen ja sydänsairauksien välillä ei ole löydetty.

− Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö säännölliset fish & chips -ateriat olisi haitaksi terveydelle.

Paistetussa ruoassa on yleensä paljon kaloreita, joten joka päivä sitä ei kannata syödä.

Espanjalaiset tutkijat muistuttavat lisäksi, että transrasvoissa paistettu ruoka on kokonaan eri juttu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja