Rumien ihmisten, sukupuolitautien ja sikojen suojelijat − ovatko nämä 10 kummallisinta pyhimystä?

Pyhimykset ovat tärkeitä monelle uskonnolle, erityisesti roomalaiskatoliselle kirkolle. Mitä erilaisimmat asiat, ilmiöt ja ihmiset ovat saaneet omat edustajansa taivaiden valtakunnassa suojeluspyhimyksen muodossa.

Toptenz-sivusto listasi 10 hieman epätavallisempaa suojelupyhimystä.

10. Pyhä Ambrose – mehiläistarhaajien suojelija

Pyhä Ambrose syntyi roomalaiseksi aateliseksi, opiskeli kreikkalaisia klassikoita ja roomalaista filosofiaa ja vaikutti myös runoilijana. Legendan mukaan vauvana kehdossaan maanneen Ambrosen kasvoille laskeutui parvi mehiläisiä, jotka jättivät jälkeensä tipan hunajaa. Lapsen isä tulkitsi tämän merkiksi kaunopuheisuudesta ja hunajaisesta kielestä.

Pyhä Ambrose tunnettiin myös taidostaan rauhoittaa väkijoukot ja saarnata lempinimellä Hunajakielinen tohtori.

9. Pyhä apotti Antonius – sikojen ja haudankaivajien suojelija

Tämän pyhimyksen suhde sikoihin ja sikapaimenten suojeluun on hieman monimutkainen. Hänen aikanaan monia ihosairauksia hoidettiin sian ihralla, joka auttoi poltteluun ja kutinaan. Koska Antonius työskenteli tämän parissa, hänet kuvattiin taiteessa usein sian kanssa. Ihmiset uskoivat, että pyhimyksen ja sian välillä oli suora yhteys, ja niin hänestä tuli sikojen suojelija.

Myöhemmin elämässään Antonius ystävystyi erakon, Pyhän Paulin kanssa, joka myös hautasi aikaan hänen ruumiinsa: tästä nimitys haudankaivajien suojelijaksi.

8. Pyhä Sebastian – äkäisten lasten suojelija

Pyhä Sebastian asui Milanossa, ja hänestä tuli pretoriaanikaartin kapteeni, mutta kaartin johtajat eivät tienneet hänen olevan kristitty. Sanotaan että aikanaan Sebastian suoritti monia ihmeitä ja käännytti roomalaisia kristinuskoon, vaikka hänen onnistuikin salata vakaumuksensa.

Kiukuttelevien lasten suojelija hänestä tuli, kun hän sai kaksi kristinuskosta pidätettyä poikaa pitämään kiinni uskostaan kuolemanrangaistuksesta piittaamatta. Sebastian pidätettiin ja tuomittiin kuolemaan. Hänet sidottiin puuhun, ja häntä ammuttiin nuolilla, mutta hän selvisi hengissä. Tervehdyttyään hän jatkoi ihmetekojaan, jonka ansiosta hänet tuomittiin uudestaan – tällä kertaa hakattavaksi hengiltä.

7. Sienan pyhä Bernardine – käheyden suojelija

Sienalaiseen aatelisperheeseen syntynyt pyhä Bernardine tunnetaan myös Italian apostolina. Hänen sanotaan olleen hyvin heikko ja käheä syntyessään.

Nuorukaisena Bernardine paastosi ja rukoili niin paljon kuin pystyi. Kaksikymppisenä hän saapui sairaalaan ruton piinatessa kaupunkia. Kukaan ei tiennyt, kuinka monia ihmisiä tappaneen ruton voisi parantaa tai eristää. Palvellakseen jumalaa ja ihmisiä Bernardine työskenteli sairaalassa neljän kuukauden ajan auttaen sairaita potilaita ja pitäen sairaalan siistinä. Ruttoepidemian ollessa lopuillaan hän kuoli uupumuksesta.

6. Assisin pyhä Clare – television suojelija

Rikkaan roomalaisperheen tytär, Assisin pyhäClare, vietti suuren osan ajastaan rukoillen ja murehtien. Hän perusti Köyhien naisten järjestön erään saarnan kuultuaan ja päätti omistaa elämänsä jumalalle. Television suojelija hänestä tuli hänen sairastuttuaan ja siten olleen kykenemätön palvellakseen jumalaa aikomustensa mukaan.

Hän oli niin sairas, ettei kyennyt osallistumaan messuun, mutta hän saattoi saada vahvan näyn messusta – hän vakuutti näkevänsä ja kuulevansa messun seinällään. Näkyjen ajatellaan viittaavan nykypäivän television katseluun, ja tämän vuoksi vuonna 1958 hänet nimettiin paitsi television, myös puhelinten, selvänäkijöiden, silmäsairauksien ynnä muiden suojeluspyhimykseksi.

5. Arkkienkeli Gabriel – postityöläisten ja postimerkkien keräilijöiden suojelija

Enkeli Gabriel on yksi tunnetuimpia pyhimyksiä. Raamatussa hänet kuvataan jumalan sanansaattajana, joka tuo tietoa odotettavista lapsista. Koska hänen pyhät tekonsa liittyvät viestien viemiseen, Gabriel on täydellinen suojeluspyhimys postityöläisille ja postimerkkien keräilijöille.

4. Pyhä Drogo – rumien ihmisten suojelija

Pyhä Drogo syntyi Flanderissa Epinoyssa, ja hän oli orpo. Saatuan selville äitinsä kuolleen häntä synnyttäessään, hän tunsi suurta syyllisyyttä ja harjoitti katumusta ankarasti. 18 vuotta täytettyään hän hankkiutui eroon maallisesta omaisuudestaan ja päätti tehdä pyhiinvaelluksen Roomaan ja elää hurskaampaa elämää. Noin 10 pyhiinvaellusta tehtyään Drogo ryhtyi paimeneksi.

Yhdellä vaelluksellaan hän sairastui tautiin, joka teki hänestä muotopuolen näköisen. Hänen ulkonäkönsä kauhistutti kyläläisiä niin pahasti, että hänelle piti rakentaa oma pieni pyhä soppensa kirkkoon, jotta hän voisi osallistua palveluksiin ilman että häntä joutui kukaan näkemään. Drogo eli vedellä, ohralla ja ehtoollisella 40 vuotta. Hänen sanottiin kykenevän olemaan kahdessa paikassa samaan aikaan, mutta miksi kukaan olisi halunnut nähdä hänet tuplana?

3. Pyhä Dominic Savio – nuorisorikollisten suojelija

Italiassa vuonna 1842 syntynyt Dominic Savio oli yksi perheen kymmenestä lapsesta. Neljän vanhana hän katosi, ja hänen äitinsä löysi hänet nurkasta rukoilemasta. Viisivuotiaana hänestä tuli alttaripoika, ja 12-vuotiaana hän aloitti pappiskoulutuksen. Iästään huolimatta Dominic osasi kaikki rukouksensa ja kantoi huolta muista lapsista jotka eivät eläneet yhtä synnittömästi ja hurskasti kuin hän itse.

Eräänä päivänä muuan poika toi kouluun lehden, joka oli täynnä sopimattomia kuvia. Muut pojat kerääntyivät katsomaan, mutta Dominic selitti heidän tekevän syntiä ja sai pojat tunnustamaan. Pian tämän jälkeen hän sairastui ja kuoli. Häntä pidetään nuorisorikollisten ja aiheetta syytettyjen suojelijana, sillä varhaisesta kuolemastaan huolimatta hän onnistui pelastamaan luokkatoverinsa hairahtamasta rikoksen polulle.

2. Sevillan pyhä Isidore – Internetin ja tietokoneiden suojelija

Sevillan pyhäIsidore syntyi hurskaudestaan tunnetuille vanhemmille. Hänen isänsä kuoltua Isidoren kasvattivat hänen veljensä, joista tuli hänelle isähahmoja. Perhe oli köyhä, mutta Isidore uskoi jumalan auttavan ja ryhtyi papiksi. Hän seurasi veljeään Sevillan arkkipiispana.

Aikanaan hän kirjoitti paljon kirjallisuutta, myös sanakirjan ja tietosanakirjan.Isidore myös opiskeli kovasti, ja vuonna 1722 hän sai tohtorin arvon kirkossa. Hänen intonsa levittää tietoa teki hänestä internetin suojeluspyhimyksen vuonna 1999.

1. Pyhä Fiacre – sukupuolitautien suojelija

Irlannissa syntynyt pyhäFiacre lähti jo varhain Ranskaan ja perusti hospitaalin matkalaisille. Matkoillaan hän usein hoiti sukupuolitaudin saaneita. Matkansa jälkeen hän ryhtyi erakoksi ja halusi eristäytyä ja omistautua uskon elämälle. Erakoitumisesta ei kuitenkaan tullut mitään, sillä suositulle parantajalle ei suotu rauhaa: ihmiset piirittivät häntä, halusivat hänen yrttejään ja kuulla hänen tietojaan.

Hän kääntyi toisen pyhimyksen, pyhänFaron puoleen, joka antoi hänen käyttöönsä oman eristyneen paikkansa Ranskan Briessä. Siellä Fiacre harrasti puutarhanhoitoa, paastosi ja harjoitti uskonnollisia vartioita. Pyhä Fiacre on myös puutarhureiden ja taksikuskien suojelija.

Lähde: Toptenz.net

Kuvat: Coloubox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja