Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ruisleipä ja ruisrönttöset juureen tehtynä

Seija Heikkinen
Julkaistu 12.03.2013 14:27

– Olen tehnyt ruisleipää äidiltä saamani hapattimen avulla.Juuri on noin 45 vuotta vanha käytössäni,ja kuinka kauan äidilläni,toisen mokoman.Opin leivän tekoon sain kotua, jossa leivottiin viikottain ohutta hapantaleipää. Leivät kuivatettiin tangosssa rapeaksi ja osa laitettiin juuriastiaan säilöön,olivat pehmeitä leipiä, Seija Kiimingistä kertoo reseptistä, jolla osallistui Leivontanurkan perinnereseptikisaan.

– Pakastinta ei ollut ja eipä ne kauan säilynyt juuriastiassa kun tulivat syötyä.Leipää tehdessä taikinaa jäi reunoista kun muottiformulla otettiin leipä, näistä leivottiin ruispullaa uunin jälkilämmössä.Useasti samaa taikinaa käytetiin rönttösten tapaan,mutta täytteenä oli metsästä poimitut mustikat tai puolukat, jotka maustettiin sokerilla.Itse olen tehnyt rönttösiä ja käytän siihen perunaa ja erilaisia marjoja vaihtelevasti.

– Toisinaan keitän puuroriiseistä puuron ja laitan pelkästään sitä,näin saan karjalanpiirakoita.Keitän puuron kermaan ja sepä antaa piirakoille tosi maukkaan maun ja karjalanpiirakat ovat kullankeltaisia kun olen ne paistanut.Silloin kun teen hapantaikinan,useasti leivon hienoa leipää tai ruislimppua.Omistan hyvän tiilileivin uunin ja mikä sen maukkaampaa kuin itse tehty piirakka,rönttönen tai ruisleipä.'

Resepti ruisleivän hapattimeen:

4 viipaletta ruislimppua
1 l vettä
1 litra ruisjauhoja

1. Kädenlämpöiseen veteen sekoitetaan ruisleivistä sisus ja ruisjauho, sekoitetaan ja annetaan tekeytyä vähintään vuorokausi liinan alla lämpimässä, välillä sekoittaen.Seos on vellimäinen.

2. Leivontapäivänä seokseen lisätään:

lämmintä vettä n.1 litra
1/2 rkl suolaa
1/2 rkl hiivaa
1.250 kg ruisjauhoja

Annetaaan taikinan kohota ja leivotaan leiviksi,annetaan kohota ja paistetaan.

Puolukka-mustikka rönttöset

Kuoritaikina:

1,1/5 dl kylmää vettä(perunoitten keitin vesi)
1 tl suolaa
1,1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja

Täyte:

500 g perunoita
1 dl ruisjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
4 dl puolukka-mustikkasurvosta.

Keitä perunat kypsäksi ja soseuta ne, lisää ruisjauho ja anna imeltyä lämpimässä 3-4 tuntiin. Sekoita imeltyneesen seokseen sokeri, suola, marjasurvos. Valmista taikina sekoittamalla veteen jauhot ja suola. Kauli taikinasta pyöreitä,ohuita kakkaroita, levitä täyte ja rypytä reunat.

Paista 250 asteisessa n.15 min,voitele sulatetulla voilla.Sama taikina käy karjalanpiirakoille,keitä puuro jota käytät täytteenä.

Vinkki:

Hapatinta itse säilytän pakasteessa ja herättelen sitä pari päivää astiassa ennenkuin leivon leipää. Äidilläni hapattimena oli juuri saavi, siihen lämminvesi illalla ja ruisjauhoja, siinä se tekeytyi valmiiksi kun seuraavana päivänä leivottin.Silloin oli joka viikko leipäpäivä, ainoastaan kesähelteet olivat poikkeuksia. Näppituntumalla laitettin suolat ja jauhot, oppi tuli äidiltä ja sitä olen vieläkin noudattanut, työ tekijäänsä neuvoo.

Liian kova taikina ei ollut hyvä hienoa leipää tehdessä ja kun ne kuivatettiin, rapeus oli taattu kun taikina oli sopivan pehmonen.Leivottaessa käytettiin jauhoja reilummin.Nyt ole opetellut myös tekemään leipäjuustoa ja hyvin on onnistanut.Yritän nämä opit siirtää tuleville sukupolville,kuten on äitinikin tehnyt minulle.

Resepti: Seija Heikkinen

Lisää aiheesta:

RuisleipäLeivo suolainen piirakkapohja juhliin! Helppo ohje, jolla et voi epäonnistuaTee itse maukasta juurileipää – pikareseptillä loihdit leipomotasoista leipää helpostiVispipuuro meets karjalanpiirakka – oletko kuullut kainuulaisesta rönttösestä?Kekseliäs ja herkullinen isoäidin resepti: Pääsiäisen paras sitruunaleivos!Tee itse karjalanpiirakoita – poimi perinteiset reseptit!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 16:10
    Lifestyle

    Gynekologi varoittaa uudesta trendistä nuorten keskuudessa – näitä väitteitä ei pidä uskoa

  • 15:15
    Miehet

    Tätä moni mies toivoo, muttei uskalla pyytää – "Ei olla hiffattu kääntää rooleja toisinpäin"

  • 14:20
    Silmäsairaudet

    Kokeilimme auton ajamista kaihin kanssa – rallilegenda Marcus Grönholm järkyttyi: "Voiko tällaisia olla liikenteessä?"

  • 12:01
    Sokeri

    Makeutusaineilla on yhteys muistin heikkenemiseen – näin paljon ikääntyminen kiihtyi

  • 11:35
    Seksi ja parisuhde

    Seksuaaliterapeutilta painava viesti: Miehet opetelkaa sanomaan "opeta mua"