Mainos

Rotanmyrkky koitui Waldo-koiran kohtaloksi – kansalaisaloite vaatii rajoituksia myyntiin

Waldo-mäyräkoiran kohtalo on surullista luettavaa. Koira kuoli syötyään kävelylenkillä rotanmyrkkyä. Waldon kasvattaja Anni Kaaro pisti pystyyn kansalaisaloitteen rotanmyrkyn myynnin rajoittamiseksi.

Haminalaisen Kaaron perustama kansalaisaloite esittää, että rotanmyrkyn myyntiin on saatava rajoituksia. Kaaro päätti pistää aloitteen pystyyn, kun hänen kasvattamansa ja hyvän ystävänsä Nadja Viljakaisen omistama Waldo-koira kuoli myrkytykseen.

– Olemme saaneet lukea rotanmyrkkysyöteistä jo pitkään,  ja sosiaalisessa mediassa kiertää paljon tarinoita epämääräisistä koirakuolemista. Olen kuitenkin pitänyt tarinoita osittain urbaanilegendoina, mutta en pidä enää. Tapaus kolahti aika kovaa tajuntaani ja tuli tunne, että jotain on tehtävä, Kaaro kertoo.

4:10

"Sellaista kohtaloa ei toivo kenellekään"

Kaaro heräsi loppiaisen jälkeisenä perjantaina Viljakaisen viestiin, jossa tämä ilmoitti olevansa matkalla eläinlääkäriin Waldon kanssa.

– Kun kuulin, että koira oli tajuton, tajusin, että asiat ovat pahasti. Waldo ehti sinnitellä matkan Kotkasta Vantaalle eläinsairaalaan, mutta siellä se kuoli. Tutkimuksissa selvisi, että koiran elimistössä oli todennäköisesti rotanmyrkkyä. 

– Se, millä tavoin koira lähti tästä maailmasta, ei sitä toivo kenellekään. Se on niin kivuliasta. Koira oli todella tuskainen viimeiset tuntinsa. Ei sitä pysty järjellä ajattelemaan, että joku pystyy tällaista tekemään. 

Karkeakarvaisia mäyräkoiria ja labradorinnoutajia kasvattava Kaaro sanoo yleensä suhtautuvansa eläimiin maanläheisesti, mutta tällaista ilmiötä hän ei suostu lakaisemaan maton alle. 

– Onhan se ihan sairas ilmiö, että täällä on jonkinlainen kansakunta, joka ostaa kaupasta rotanmyrkkyä ja valmislihapullia ja askartelee niistä myrkkypullia. Kuollut Waldokin käveli kävelytiellä hihnassa. Odotammeko niin pitkään, että pikkulapsi syö tällaisen myrkkypullan? Kyllähän me tiedämme, että lapsi heittää lihapullan suuhunsa, jos sellaisen näkee. Samoin tekee koira, jos kyseessä on riittävän hyvä herkku. 

Älä kävele myrkkypullien ohi

Anni Kaaro on huomannut, että aihe herättää ihmisissä tunteita.

– On yllättävää, että jopa joidenkin koiraihmisten mielestä myrkytystapaukset ovat koiranomistajan oma vika. Sosiaalisessa mediassa on tullut rajuja kommentteja, mutta olen paksunahkainen, enkä jaksa niistä välittää. Jollain tavalla tätä hallitsematonta rotanmyrkkymyyntiä pitäisi saada rajoitettua.

Kaaro sanoo ymmärtävänsä, että rotanmyrkylle on tarvetta, mutta hän uskoo, etteivät myrkkyä oikeaan tarpeeseen hankkivat sitä nytkään ruokakaupan hyllyltä hae. Kansalaisaloitteessa vaaditaankin, että rotanmyrkyn myynti päivittäistavarakaupoissa kiellettäisiin. 

– 50 000 nimeä on todella kova tavoite, mutta olen yllättynyt, miten paljon aloite on kerännyt huomiota viime päivien aikana.

– Waldoa emme voi takaisin saada, mutta olkoon se kasvot asialle, joka oikeasti on ongelma. On tärkeää ymmärtää, että myrkkypullien jättäminen ympäristöön on väärin. 

– Jos löytää maastosta lihapullia, ei niiden ohi pidä vain kävellä. Ilmoitus Facebookiin ei riitä. Vähintä, mitä pitää tehdä, on kerätä pullat pois ja toimittaa ne tutkittaviksi. 

Asiasta uutisoi ensimmäisen Yle

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.