Mainos

Risto-Matti Ratian talomallisto - rakentajan kokemuksia

"Minulla oli tietty näkemys talosta, jonka haluan rakentaa: selkeät perusratkaisut, yksi iso, yhtenäinen tila sekä makuuhuoneet ja muut tilat järjesteltyinä toiselle seinustalle", kertoo Mikko Räisänen. "Kun kävin läpi talonvalmistajien erilaisia paketteja ja modifikaatioita, lähimmäksi osui Risto-Matti Ratian suunnittelema Poolo-talo."

Tasamaalle suunniteltu talo rakennettiin kuitenkin rinnetontille. Muunnos toimii yllättävän hyvin.

"Liittyneekö se sitten Ratian taiteelliseen luonteeseen, mutta tietyt tilat ja toiminnat oli täysin luonteva siirtää alakertaan Vain yksi hänen keksinnöistään - sisään käveltävä ruokakomero - oli jätettävä suosiolla pois."

Suunnittelijaa itseään muutokset miellyttävät kovasti. "Allekirjoitan nämä täysin!", Ratia kiittää. "Asiakas on ymmärtänyt talon luonteen ja sen olennaisen piirteen eli tilan. Yläkerta on nyt laitettu alakertaan. Kivityökin on todella komeaa. On todella tyydyttävä huomata, kuinka talo taipuu asiakkaan toiveiden mukaiseksi. Sehän on sen tarkoitus."

Räisäselle oli alusta pitäen selvää, että hänen roolinsa hankkeessa olisi suunnittelun lisäksi lähinnä materiaalin hankinta. Rakennustyön hän jätti mielellään ammattilaisille. "Vastaava mestari löytyi talotehtaan kautta ja hänen kauttaan sitten timpurit, jotka olivatkin sitten koko hankkeen kantava voima. Ei minulla olisi ollut maallikkona mitään mahdollisuuksia löytää näin hyviä ammattilaisia ilman talokauppiaan verkostoa." Suurin haaste oli alakerran suunnitteluvaihe. Siitä selvittiin kunnialla parin ammattitaitoisen ystävän avustuksella.

Talotehdas pystyy tekemään talon pystytystä vaille valmiiksi lämpimissä, valoisissa ja kuivissa sisätiloissa. "Se vähentää ilahduttavasti ämpäriurakkarakennuksia, joilla miehet värjöttelevät ulkona pakkasessa ja ajavat 300 - 400 km päästäkseen työmaalle", Ratia toteaa. "Talotehdas on ihan selvästi tulevaisuutta. Meille nousee varmasti paljon enemmän näitä valmistaloja." Ratia kertookin pohtineensa, kuinka se tulee vaikuttamaan jatkossa arkkitehtien työhön.

Talon alkaessa pikku hiljaa valmistua Räisänen on vakuuttunut siitä, että se tulee vastaamaan odotuksia. "Teknisistä ratkaisuista en tietenkään ymmärrä mitään. Tärkeintä on, kuinka se toimii sitten valmiina talona. Lopullisen vastauksen siihen saa tietysti vasta sitten, kun kilut ja kalut ovat talossa sisällä ja siellä on asuttu jonkun aikaa."

Lisätietoa Ratia-taloista: www.vaajatalot.fi

(JKA 5.10.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.