Ristikon laatija: Nämä sanat tuottavat ratkojille hankaluuksia

Sanaristikoita yli 40 vuoden kokemuksella 27:43

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut ristikon laatija Erkki Vuokila kertoi, että ristikkoa laatiessa sekä oikeakielisyys että ratkojien palaute ovat avainasemassa.

Ristikoita yli 40 vuotta työkseen laatineen Erkki Vuokilan mukaan ristikkoa laatiessaan kannattaa käyttää kielenhuollollisesti oikeaoppisia sanoja.

– Ja tietysti mielellään käytetään näitä oikeita kirjoitusmuotoja, Vuokila sanoi lähetyksessä.

Myös ratkojilta tuleva palaute muokkaa ristikoiden laatijan työtä. Vuokila kertoo, että esimerkiksi urheilijoiden nimien käyttämisestä tulee toisinaan palautetta. Lisäksi televisioon liittyvät nimet saattavat aiheuttaa ratkojille hankaluuksia. Vuokila antoi lähetyksessä esimerkin Salatut Elämät -sarjan roolihahmoon liittyneestä palautteesta.

– Muistaakseni minulla oli tämmöinen vihje kuin Ismo Laitelana ja vastaus oli Esko. Että kun nyt ajattelee, että Ismo Laitela on sentään suunnilleen MTV:n keisari ja Suomen prinssieversti, niin mielestäni Ismo Laitela pitäisi tunnistaa.

Ristikoissa toistuu myös usein samoja sanoja laatijasta riippumatta. Vuokilan mukaan laatijat yrittävät kuitenkin välttää usein toistuvia sanoja.

– Yritämme saada mahdollisimman hyvää, elävää kieltä ristikoihin, mutta nämä tietyt helpoin kirjaimin olevat vakiosanat, ilman niitä ei pärjää. Mieluummin semmoisia, mitkä kaikki ihmiset tietävät, ettei ole semmoisia ihan outoja sanoja. Mutta niitä tulee väkisin sidesanoiksi, että saa sitten ristikkoon ne hyvät sanat mukaan.

Vuokila on laatinut myös Studio55.fille oman ristikon, jonka voit ladata täältä.

Hän antoi lähetyksessä myös vihjeen ristikon ratkaisemiseksi. Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat