Ristiäisharmitus ja kohu luksusasunnon rahoituksesta – tämän takia prinssi Harry ja herttuatar Meghan kuohuttavat tunteita jälleen

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin toiminta on herättänyt jälleen kiivasta keskustelua Iso-Britanniassa.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan saivat esikoisensa Archie Harrisonin 6. toukokuuta ja uuden, kuninkaallisen pienokaisen ristiäisiä vietettiin lauantaina 6. heinäkuuta. Herttuapari päätti viettää perhejuhlaa täysin yksityisesti noin 25 vieraan kanssa, eikä tilaisuudessa ollut paikalla lainkaan mediaa. 

Meghan ja Harry julkaisivat tilaisuudesta ainoastaan kaksi virallista kuvaa. Toisessa tuoreet vanhemmat poseeraavat pienokaisensa kanssa sukulaistensa ympäröimänä: kuvassa esiintyvät Archien isovanhemmat Doria Ragland sekä prinssi Charles puolisonsa herttuatar Camillan kanssa. Lisäksi mukana olivat Archien setä prinssi William vaimonsa herttuatar Catherinen kanssa, sekä Harryn edesmenneen äidin prinsessa Dianan sisaret Lady Jane sekä Lady Sarah

Toisessa, mustavalkoisessa kuvassa Meghan jas Harry poseeraavat yhdessä silmänsä sulkeneen Archien kanssa liikuttavassa ja herkässä asetelmassa. 

Herttuaparin iloinen perhejuhla on kuitenkin aiheuttanut runsaasti kritiikkiä sekä kohinaa Iso-Britanniassa. Suuren arvostelun kohteeksi ovat joutuneet myös itse Meghan ja Harry, joita on kritisoitu muun muassa uuden kotinsa Frogmore Cottagen 2,7 miljoonaa euroa maksanut remontti rahoitettiin iso-britannialaisten verovaroilla. 

Frogmore Cottagen remontti tosiaan rahoitettiin osittain vuosittaisella "hallitsijan avustuksella", jolla parlamentti rahoittaa monarkian virallisia kustannuksia. Samalla "avustuksella" rahoitettiin aikoinaan myös Harryn veljen prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen sekä heidän kolmen lapsensa Kensingtonin palatsin kodin kunnostus. 

Kuninkaallisten varallisuuksia hoitavan Michael Stevensin mukaan Frogmore Cottagen, joka on yksi kuninkaallisten omistamista kiinteistöistä, remontista oli päätetty jo vuosia ennen kuin Harry ja Meghan valitsivat sen tulevaksi kodikseen. Hallitsijan avustus kattoi remonttikulut kun rakennuksesta tehtiin Sussexin herttuaparin uuden perheen virallinen asunto sekä koti. 

– Rakennukses palautettiin yhdeksi asuinrakennukseksi sekä sen vanhanaikainen infrastruktuuri korvattiin, jotta voitiin varmistaa kiinteistön pitkäikäinen tulevaisuus. Olennaisesti heidän kuninkaalliset korkeutensa maksoivat kaikki kalusteet sekä varusteet. 

Kuninkaallinen perhe tuo oman osansa valtiolliseen kassa-arkkuun monilla tavoilla mutta silti kritiikki siitä, mihin verorahoja käytetään, on myös aiheellinen. Kysymyksiä on herännyt myös siitä, mitä veronmaksajat saavat takaisin siitä, että heidän rahoillaan maksetaan kuninkaallisten luksusasuntojen ylläpitotöitä sekä remontteja. 

Uutinen suuresta remontista ja sen kustannuksista osui juuri samoihin hetkiin, kun pariskunta valmisteli yksityisiä ristiäisiä. Toisaalta on otettava huomioon, että ristiäiset eivät olleet kuitenkaan aivan täysin yksityiset: niiden aika ja paikka ilmoitettiin julkisessa tiedotteessa sekä niistä julkaistiin kaksi valokuvaa julkisuuteen.

Yhdenkään kuninkaallisen vauvan ristiäisissä ei ole koskaan ollut televisiokameroita ja toimittajia seuraamassa tapahtumaa kappelissa, joten loppujen lopuksi tapahtuma ei eronnut kovinkaan paljon esimerkiksi Williamin ja Catherinen lasten ristiäisistä. Median edustajat kuitenkin harmistuivat erittäin vahvasti siitä, ettei edes kappelin ulkopuolelle laskettu lainkaan lehdistöä. 

Harry ja Meghan ovat halunneet pitää esikoiseensa liittyvät hetket pitkälti yksityisinä, mikä on herttuaparin oikeus, mutta päätös aiheuttaa silti edelleen jatkuvasti kohinaa. Varsinkin nyt kansalaisista tuntuu siltä, etteivät Harry ja Meghan anna yhtä paljon takaisin, kuin mitä he ottavat. 

Lähde: E! News

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja