Historiallinen vallanvaihto häämöttää – 93-vuotiaan kuningatar Elisabetin epäillään vetoavan pian erityiseen lakiin

3:38
Prinssi Charles täytti 70 vuotta

Kuninkaallinen asiantuntija arvelee kuningatar Elisabetin luopuvan suurimmasta osasta velvollisuuksiaan muutaman vuoden sisällä. 

Kuningatar Elisabetin pojan prinssi Charlesin tiedetään hoitavan jo paljon kuningataräitinsä velvollisuuksista, varsinkin ulkomailla, jonne 93-vuotias hallitsija ei enää matkusta. Nyt kuninkaallinen asiantuntija arvioi, että Elisabet aikoo luovuttaa suurimman osan vallastaan ja velvollisuuksistaan muutaman vuoden kuluttua, kun hän täyttää 95 vuotta. 

Hallitsijan viitan ottaisi tällöin harteilleen tällä hetkellä 70-vuotias prinssi Charles. Elisabetin kerrotaan suunnittelevan paraikaa vuoden 1937 sijaishallituksen asetuksen laittamista toteen. Asetuksen mukaan kuningatar voi luovuttaa velvollisuutensa seuraajalleen erityistapauksessa. Tässä tapauksessa tilanteen tekisi erityiseksi Elisabetin korkea ikä, johon kuningatar voisi vedota todeten, ettei hän tunne pystyvänsä enää suorittamaan velvollisuuksiaan saumattomasti. 

Asetuksen mukaan kuningattaren puolison, 98-vuotiaan prinssi Philipin, parlamentin puhemiehen sekä kolmannen korkea-arvoisen virkamiehen olisi tällöin esitettävä todisteet, jotka tukevat kuningattaren pyyntöä luovuttaa Charlesille suurin osa velvollisuuksistaan. 

Elisabet tulisi pitämään edelleen kuningattaren tittelin itsellään, mutta suurin osa velvollisuuksista ja tehtävistä olisivat Charlesin hoidettavana. Tällöin prinssi Philipistä tulisi myös kuningatarpuolisonsa "vartija". 

Palatsin sisäisten lähteiden mukaan kuningatar on kertonut aiemmin lähipiirilleen, että mikäli hän on edelleen hallitsija 95-vuotiaana, hän aikoo pyytää lainsäädäntöä, jonka mukaan Charlesille voitaisiin suoda täysi hallitsijuus, vaikka Elisabet olisi edelleen itse elossa. 

Sisäpiirin lähteen mukaan kuningatar suhtautuu velvollisuuteensa erittäin vakavasti, on hyvin tietoinen iästään ja haluaa olla varma siitä, että kun hänen aikansa koittaa, on kruunun siirtyminen eteenpäin mahdollisimman saumaton. 

– Hänen majesteettinsa haluaa tehdä varmaksi, että hän on tehnyt kaikkensa maansa ja kansalaistensa eteen, ennen kuin hän luopuu vallastaan. Hän on läpensä velvollisuudentuntoinen. 

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja