Riski tappavaan syöpään pienentyy kahdella ruokavalinnalla – syöthän sinäkin?

8:04
Useampi kuin joka kymmenes tupakoija sairastuu keuhkosyöpään. Videolla ex-tupakoija ja lääkäri kertovat, miten savuttelun voi lopettaa pysyvästi.

Yhdysvaltalaiset ja kiinalaiset tiedemiehet huomasivat tutkimuksessaan, että ruokavaliolla saattaa olla merkitystä ihmisen keuhkosyöpäriskiin. Suurin osa keuhkosyövistä kuitenkin johtuu tupakoinnista.

Jogurtin ja runsaskuituisen ruoan syöminen voi pienentää keuhkosyövän riskiä, osoittaa JAMA Oncology -tiedelehdessä julkaistu tuore meta-analyysi.

Yli 1,4 miljoonan yhdysvaltalaisen, eurooppalaisen ja aasialaisen ihmisen ruokavalioiden analyysiin perustuvat tulokset vihjaavat, että suolistomikrobeilla on vaikutusta myös keuhkosyöpään sairastumisessa.

Hapatetuista maitotuotteista, kuten jogurtista, löytyvät probiootit ja niitä ruokkivat sulamattomat kuidut, prebiootit, vaikuttavat suotuisasti suolistomikrobeihin. Suotuisa suolistomikrobisto voi ehkäistä syöpää ja tautiriskiin vaikuttavaa elimistön tulehdustilaa.

Runsaasti kuituja ja jogurttia sisältävä ruokavalio pienensi syöpäriskiä eniten

Vajaasta puolestatoista miljoonasta osallistujasta lähes 19 000 sairastui keuhkosyöpään keskimäärin kahdeksan vuoden seurannan aikana.

Vanderbiltin yliopiston ja Shangain syöpäinstituutin tutkijat laskivat, että eniten kuituja syövillä osallistujilla oli 17 prosenttia pienempi riski sairastua keuhkosyöpään kuin vähiten kuituja syövillä.

Ihmisillä, jotka söivät paljon jogurttia, oli 19 prosenttia pienempi riski sairastua keuhkosyöpään kuin henkilöillä, jotka eivät syöneet ollenkaan jogurttia.

Paljon sekä kuituja että jogurttia syövillä ihmisillä oli 33 prosenttia pienempi riski sairastua keuhkosyöpään kuin ihmisillä, jotka söivät vähiten kuituja ja jogurttia.

Nämä luvut saatiin sen jälkeen, kun tutkijat olivat ottaneet huomioon muut keuhkosyöpäriskiin vaikuttavat tekijät, kuten iän, koulutuksen, ylipainon ja tupakoinnin.

Valtaosa keuhkosyövistä johtuu tupakoinnista

Suolistobakteerien vaikutuksesta terveyteen saadaan alati uutta tietoa. Poikkeavuudet suolistobakteereissa on yhdistetty esimerkiksi ylipainoon, stressiin, masennukseen, diabetekseen, suolistosairauksiin, Alzheimerin tautiin ja syöpiin.

On kuitenkin huomattava, että 80–90 prosenttia keuhkosyövistä johtuu tupakasta. Tupakoitsijan vaara saada keuhkosyöpä on 15–30 kertaa suurempi kuin tupakoimattoman, kertoo Terveyskirjasto. Useampi kuin joka kymmenes säännöllisesti tupakoiva sairastuu keuhkosyöpään.

Keuhkosyöpä on maailman yleisin ja Suomessa kolmanneksi yleisin syöpä. Lue tästä, mitkä ovat tappavan keuhkosyövän ensioireet.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja