Rikkaita ei nappaa – näin laiskasti isotuloinen kierrättää

Tuoreen tutkimuksen mukaan kierrätys ja ympäristön kuormittamista vähentävät toimenpiteet kiinnostavat enemmän pienempi- kuin suurempituloisia.

Alle 30 000 euroa vuodessa ansaitsevista rivi- ja omakotiasujista 60 % kierrättää jätteet aina, kun se on mahdollista. Yli 50 000 euroa vuodessa ansaitsevista vain 46 % toimii vastaavalla tavalla. Tulokset ilmenevät Biolanin TNS Gallupilla teettämästä tuoreesta tutkimuksesta, johon vastasi yli 1000 suomalaista pientaloasujaa.

Kierrätyksessä, eli käytännön toiminnassa näkyy selvä ero eri tuloluokkaan kuuluvien välillä. Vielä suurempi ero näkyy tahtotilassa. Joka kolmas alle 30 000 euroa ansaitseva haluaa vähentää omilla valinnoillaan ympäristön kuormittamista. Yli 50 000 euroa ansaitsevista vain joka kuudes toimii samoin.

Kierrättäminen ei mahdu ruuhkavuosiin

Tutkimuksessa tulee esiin myös selvä ero eri ikäryhmien välillä sekä tahtotilassa että käytännön toiminnassa ympäristön kuormittamiseen liittyen. 35 – 45 vuotiaista vain 14 % haluaa vähentää ympäristön kuormittamista omilla valinnoillaan. Tässä ikäluokassa myöskään kierrättäminen ei ole suosiossa. Vain reilu kolmannes, 38 % kierrättää aina, kun se on mahdollista.

Vanhemmissa ikäluokissa kierrättäminen ja halu vähentää ympäristön kuormittamista ovat suurempia. Joka neljäs 56 – 69 vuotias haluaa vähentää ympäristön kuormittamista omilla valinnoillaan. Reilusti yli puolet, 54 % kierrättää aina kun se on mahdollista.

Ero naisten ja miesten välillä on myös selvä. Naisista 56 % kierrättää jätteet aina, kun se on mahdollista, miehistä vain 41 %.

– Ero naisten ja miesten välillä ei yllätä. Naiset ovat myös selvästi miehiä kiinnostuneempia pihan- ja puutarhanhoitoon liittyvissä asioissa, toteaa Biolanin markkinointijohtaja Timo Huhtamäki.

Asumismuodolla ei tutkimuksen mukaan ole merkitystä haluun vähentää ympäristön kuormittamista. Myös kierrättämiseen suhtaudutaan samalla tavalla sekä rivitalo- että omakotitaloissa asuvien keskuudessa. Noin puolet vastaajista omisti myös kesämokin. Mökin omistajat olivat hiukan myönteisempiä kierrättämisen ja ympäristöstään huolehtimisen suhteen.

Biolanin TNS Gallupilla teettämään tutkimukseen vastasi 1043 suomalaista omakoti- ja rivitalossa asuvaa 35–69-vuotiasta. Vastaajista naisia oli 542 ja miehiä 501.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja