Riita shakkipelistä johti raakaan paloittelumurhaan – Kuortin ABC-aseman viereisestä sorakasasta tehtiin karmea löytö

Joutsassa tapahtui paloittelumurha lokakuussa 2018 - uhrin paloiteltu ruumis löytyi Kuortin ABC:ltä 10:40
Miten poliisi pääsi Joutsassa tapahtuneen paloittelumurhan jäljille?

Pertunmaan Kuortin ABC:n paloittelumurhana tunnettu tapaus lähti selviämään huoltoaseman takapihalta lokakuussa 2018, kun päätekijän äiti soitti hätäkeskukseen ja ilmoitti hänen poikansa tappaneen ihmisen.

Pari tuntia myöhemmin myös päätekijä itse soitti hätäkeskukseen ja tunnusti henkirikoksen. Poliisit ottivat 24-vuotiaan miehen kiinni ABC:lta, ja huoltoasemalta otettiin epäiltyinä kiinni myös kaksi muuta miestä, jotka olivat olleet mukana pakettiautossa kuljettamassa paloiteltua ruumista. 

Paloiteltu uhri löytyi lakanaan ja muovipusseihin käärittynä ja pressulla peitettynä ABC:n rekkaparkkipaikalla olleesta sorakasasta.

Murhajutussa toisena syyttäjänä toiminut aluesyyttäjä Pekka Tiensuu sai heti tutkinnan alkuvaiheessa tietää, että kyse oli erittäin poikkeuksellisesta henkirikoksesta.

– Jossain vaiheessa rikosta uhrilta oli sahattu kaikki raajat irti ja myös pää oli irti. Tarkka tekotapa ei vielä ollut tiedossa, Tiensuu kertoo Rikospaikassa.

Tutkinta eteni nopeasti

Tutkinta lähti etenemään nopeasti. Poliisi puhutti huoltoasemalta kiinni otettuja miehiä ja pian selvisi, että uhri oli surmattu kymmenien kilometrien päässä Joutsan Leivonmäessä rivitaloasunnossa.

35-vuotiaan miehen julmaa murhaa asunnossa oli edeltänyt kolmen miehen shakkipeli, joka päättyi jonkinlaiseen riitaan. Uhri joutui päätekijän silmittömän väkivallan kohteeksi. 

Poliisilla oli kiinni kolme epäiltyä, joiden tarkkaa osallisuutta tapahtumiin selvitettiin. Poliisi teki kuulusteluja ja laajaa teknistä tutkintaa surma-asunnossa, jonka seinät ja lattia olivat yltä päältä veressä. 

Asunnon kylpyhuoneesta löytyivät surmatyössä käytetyt kaksi veistä ja saha. Uhrin irti leikattu pää oli heitetty asunnon seinään. Paloittelun yhteydessä uhrilta oli leikattu irti myös sukupuolielimet, jotka poliisi löysi asunnon keittiön roskakorista margariinirasiasta. 

Shakkipelin säännöistä tuli riitaa

Päätekijä kertoi kuulustelujen edetessä oman versionsa siitä, mitä asunnossa oli tapahtunut. 

– Päätekijän mukaan oli ollut illanvietto, johon hän, uhri ja asunnon omistaja olivat osallistuneet. Ennen veritekoa he olivat pelanneet shakkia ja pelin säännöistä oli tullut riitaa. Tämä oli johtanut väkivaltaan, jossa päätekijä oli kertomansa mukaan viiltänyt yhdellä viillolla uhrin kaulaa ja tähän uhri oli kuollut, Tiensuu kertoo.

Tämän jälkeen päätekijä oli yksin päättänyt paloitella uhrin salatakseen rikoksen ja peittääkseen jälkensä. Päätekijä ja asunnon omistaja olivat hakeneet ruumiin hävittämistä varten vielä avuksi lähistöllä asuneen miehen, jolla oli pakettiauto. 

Pakettiautomies tuli paikalle ja piti asunnon kylpyhuoneessa uhria kiinni, kun päätekijä paloitteli ruumista pistosahalla.

Päätekijä näytti esitutkinnan aikana poliisin rekonstruktiovideolla, millä tavalla hän oli surmannut uhrinsa.

– Uhrissa oli paljon väkivallan merkkejä ja uhri on pyrkinyt vastustamaan pään irti sahaamista, Tiensuu kertoo.

Henkirikos tapahtui aikaisin aamulla puoli neljän ja puoli viiden välillä. Paloittelun jälkeen päätekijä ja kaksi muuta miestä pakkasivat ruumiin osat lakanaan ja muovipusseihin ja nostivat ne yksissä tuumin asunnosta pakettiautoon. 

Tästä alkoi erikoinen ajomatka, jonka aikana päätekijän johdolla etsittiin paikkaa, missä ruumiin voisi polttaa tai muuten hävittää.

– Jossain vaiheessa on tultu toisiin ajatuksiin ja että mahdollisuutta päästä pakoon tilanteesta ei ole, Tiensuu kertoo.

Vaikka miehet lopulta antautuivat saman päivän aikana poliisille ABC-asemalla, he olivat aiemmin tehneet toimia henkirikoksen jälkien peittelemiseksi.

– Miehet olivat tyhjentäneet puhelimiensa muistin ja myös uhrin puhelimesta oli otettu sim-kortti pois.

Ei erityistä suunnitelmaa

Poliisi sai ruumiin kuljettamisen vaiheista kuitenkin näyttöä todistajakertomuksilla ja myös pakettiauto tallentui matkan varrella valvontakameroihin. Mitään erityistä etukäteen tehtyä suunnitelmaa mieskolmikolla ei ajomatkalla ollut. Myöskään henkirikokseen ei liittynyt suunnitelmallisuutta. 

Päätekijä myönsi teon loppuun asti vain tappona.

– Suuressa roolissa oli asiantuntijatodistelu ja tekninen tutkinta siitä, mitä asunnon sisällä oli tapahtunut. Motiivi on yhä kadoksissa. Ainoaksi motiiviksi teolle jää päätekijän selitys shakkiselkkauksesta, Tiensuu sanoo.

Oikeus tuomitsi Mirko Micael Forsströmin elinkautiseen vankeuteen murhasta teon erityisen raakuuden vuoksi. Ruumiin häpäisy murhan jälkeen toi tuomion myös hautarauhan rikkomisesta. 

Toinen ruumiin siirtämiseen osallistuneista miehistä tuomittiin hautarauhan rikkomisesta ehdolliseen vankeuteen, koska tämä tuli pakettiautonsa kanssa paikalle ja auttoi ruumiin paloittelussa pitämällä uhrista kiinni. Asunnon omistaja välttyi tuomiolta, koska oli oikeuden mukaan paikalla vastoin tahtoaan.

– Hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomiosta vain sen, että pään irrottaminen oli tehty vasta uhrin kuoleman jälkeen, Tiensuu kertoo.

Katso videolta Rikospaikan juttu Joutsan 2018 paloittelumurhasta.

Lue myös:

    Uusimmat