Video: Joutsan poikkeuksellisen raa’an paloittelumurhan tekijä näyttää itse, miten surmasi uhrinsa – ”Tekotapa on valitettavan tuttu Lähi-idän taistelualueilta”

0:30
Videolla Forsström näyttää, miten hän surmasi uhrinsa käyttäen veistä. Kyse on rekonstruktiosta, jolla on tarkoitus osoittaa tekijän käsitys tapahtumien kulusta.

Oikeus totesi Joutsan murhan tekijän toimineen syyntakeisena. Juopottelun yhteydessä pelatun shakkipelin jälkeen syntyneessä välienselvittelyssä tekijä surmasi asunnossa olleen miehen väkivalloin.

Tekijä, Mirko Michael Forsström, viilsi uhrin kaulan auki suurikokoisella veitsellä ja välittömästi samassa yhteydessä irrotti uhrin pään muusta ruumiista. Oikeus piti henkirikosta raakana ja julmana.

– Tekotapa on teloitustyylinen ja julkisuudestakin valitettavan tuttu muun muassa Lähi-idän viimeaikaisilta taistelualueilta, oikeus arvioi.

”Kyse lopullisesta kostosta”

Forsström väitti, että uhri oli käynyt hänen kimppuunsa, ja kyse oli hätävarjelusta.

– Toisen ihmisen pään irti leikkaaminen ei ole perusteltavissa mitenkään, ja sen syyt ovat myös vaikeasti selitettävissä ja ymmärrettävissä. Kuitenkin hieman paremmin ymmärrettävissä on se, että tekoon on johtanut uhrin aloittama väkivallan käyttö kuin pelkästään tämän kiivailu epäillystä shakkipelirikkomuksesta, tuomiossa kerrotaan.

Oikeudessa tultiin kuitenkin tulokseen, että verityö tapahtui Forsströmin ensin hakattua uhrin pahasti. Oikeuden näkemyksen mukaan uhri ei enää muodostanut tekijälle todellista tai edes kuviteltua uhkaa.

– Tappamisessa on pikemminkin kyse [uhriin] kohdistuneesta raa’asta, julmasta ja lopullisesta kostosta, oikeus arvioi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

6:28
Kuuntele miehen harvinaisen suorasanainen ja raaka hätäkeskuspuhelu, jossa hän kertoo tekemästään rikoksesta.

Uhrin pää heitettiin seinään, sukupuolten leikkaaja ei selvinnyt

Veriteon jälkeen Forsström oli heittänyt uhrin irtileikatun pään seinään, viillellyt ja pistellyt kuollutta uhria veitsellä ja ruhjonut tätä. Sen jälkeen hän haki kaverinsa tämän asunnolta, siirsi tämän kanssa uhrin vessaan ja paloitteli uhrin raaja kerrallaan palasiksi.

Paloittelun jälkeen ruumis nostettiin pakettiautoon ja ajettiin tuntien päähän. Aikomus oli hävittää ruumis hautaamalla tai polttamalla, mutta lopulta ruumis jätettiin Kuortin ABC-asemalle sorakasan viereen, jossa päätekijä ilmoittautui puhelimitse poliisille.

Uhrilta oli leikattu irti myös sukupuolielimet, mutta teon tekijä jäi oikeudessa epäselväksi. Elimet oli piilotettu keittiön roskakorista löytyneeseen margariinirasiaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:30
Ei herkille: Poliisin kuvat paljastavat miten Kuortin ABC:lta löytynyt mies sai surmansa – ”Viilsin kerralla melkein koko kaulan poikki”

Apumiehet ”olisivat mieluiten jääneet vaille kokemusta”

Forsströmin mielentila tutkittiin, ja tämä todettiin syyntakeiseksi. Hän siis ymmärsi tekonsa luonteen ja seuraukset.

– Sairaalan lausunnon mukaan Forsström on ollut tutkimustilanteissa hyvässä yhteistyössä ja valoisin mielin, tuomiossa kuvailtiin.

Oikeus tuomitsi vuonna 1994 syntyneen Mirko Michael Forsströmin elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta ja hautarauhan rikkomisesta. Hänet määrättiin maksamaan uhrin pojalle, äidille ja sisaruksille yhteensä 43 000 euroa kärsimykskorvauksia.

Vuonna 1981 syntynyt mies tuomittiin hautarauhan rikkomisen lisäksi kannabiskasvien viljelystä ja käytöstä yhteensä 7 kuukauden 15 päivän ehdolliseen vankeuteen. Oikeuden mukaan hän oli ajautunut mukaan ruumiin hävittämiseen, mihin vaikutti päätekijän uhkaava olemus.

Vuonna 1992 syntyneen henkilön syyte hautarauhan rikkomisesta hylättiin, sillä tämä oli osallistunut ainoastaan ruumiin nostamiseen pois pakettiautosta. Tämä sai ainoastaan sakkorangaistuksen huumausaineen käyttörikoksesta.

– Käräjäoikeus on sille esitetyn selvityksen perusteella tullut jokseenkin vakuuttuneeksi siitä, että [hautarauhan rikkomisesta syytetyt] olisivat mieluiten jääneet tyystin vaille nyt puheena olevaa kokemusta, oikeus arvioi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja