Riina Mäkistä on etsitty joesta Porvoossa – mukana Rajavartiolaitoksen sukeltajat

Jäljettömiin kadonnut Riina Mäkinen oli tutkintavankina vain muutama kuukausi ennen katoamistaan 2:10
Riina Mäkisen tapausta puitiin vastikään Rikospaikka-ohjelmassa. Mäkinen oli vain vähän ennen katoamistaan vankilassa. Katso osio yltä.

Rajavartiolaitos on tehnyt Porvoossa sukellusetsintöjä kadonneen Riina Mäkisen löytämiseksi. 

Aivan viime viikkojen aikana tehdyt etsinnät sijoittuivat Porvoon Mustijoelle, missä Rajavartiolaitoksen ammattisukeltajat kampasivat joen pohjaa poliisin merkitsemistä kohdista. 

– Etsintöjä tehtiin erään sillan lähettyvillä, mutta sieltä ei löytynyt mitään ihmisperäiseen viittaavaa, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja Jussi Wahe MTV Uutisille.

Alue sijaitsee kymmenien kilometrien päässä paikasta, jossa Mäkinen nähtiin viimeisen kerran elossa. 

Poliisi päätyi alueelle Mäkistä etsivien vapaaehtoisten etsijöiden vihjeestä. 

Möykkyjä joen pohjassa

Vapaaehtoiset olivat tehneet omia etsintöjään alueella ja havainneet kaikuluotaimella joen pohjasta useampia mielenkiintoisia kohteita. He pyysivät poliisia apuun. 

Poliisi puolestaan pyysi etsintöihin virka-apua Rajavartiolaitokselta.

– Saimme sieltä erittäin laadukkaita kuvia, joissa näkyi jonkinlaisia möykkyjä joen pohjassa. Rajavartiolaitoksen spesialisti arvioi, että kohdat kannattaa katsoa sukeltajien kanssa, tutkinnanjohtaja Wahe kertaa.

Etsinnöissä oli mukana useampia Rajavartiolaitoksen sukeltajia. Wahen mukaan etsittävä alue oli kohtalaisen laaja. 

Tulokset olivat kuitenkin vähäisiä.

– Ei löytynyt muuta kuin sellaista tavallista joen pohjassa olevaa romua, Wahe sanoo. 

Ei enää vihjeitä tarkistettavana

Tutkinnanjohtaja Wahen mukaan poliisilla ei ole tällä hetkellä enää uusia tarkistusta vaativia vihjeitä tapaukseen liittyen.

Viimeinen varma havainto Riina Mäkisestä tehtiin 10. toukokuuta 2017. Mäkinen oli tuolloin 19-vuotias.

Tuolloin sivullinen koiranulkoiluttaja kohtasi nuoren naisen syrjäisellä metsätiellä Loviisan Vanhakylän alueella. Tilanne oli erikoinen.

Mäkinen seisoi metsätiellä erään kolmekymppisen pikkurikollisen seurassa. Kaksikko oli yltä päältä noessa ja vieressä roihusi henkilöauto. 

Paikalle hälytetyt viranomaiset saapuivat sammuttamaan palavaa autoa noin tunnin kuluttua, mutta Mäkinen ja mies olivat ennättäneet jo siirtyä toisaalle metsään. Viranomaiset eivät nähneet heitä.

Ei jälkeäkään

Mäkisen seurassa ollut mies on kertonut myöhemmin poliisille, että hänen ja Mäkisen välille syttyi metsässä riita, jonka päätteeksi Mäkinen lähti kävelemään poispäin pitkin metsätietä, jota kaksikko oli metsään saapunutkin.

Naista ei ole sen koommin nähty.

Poliisi tutkii tapausta tavallisena katoamisena, mutta henkirikoksen mahdollisuutta ei ole suljettu pois. Poliisi ei epäile Mäkisen seurassa olleen miehen liittyvän katoamiseen.

Mäkisestä ei ole löydetty jälkeäkään laajoista etsinnöistä huolimatta.

Viime kesänä Mäkistä etsittiin Loviisasta, sillä poliisi oli saanut vihjeen mahdollisesta hautapainaumasta. Etsinnät olivat tuloksettomia. Aiemmin Mäkistä on etsitty suurin panostuksin muualta Loviisan maastosta. Viranomaisten lisäksi etsintöihin on osallistunut runsaasti vapaaehtoisia. 

Korjaus 25.10. kello 9.28: Aiemmin jutussa kerrottiin virheellisesti, että Mäkinen nähtiin viimeisen kerran Porvoon Vanhakylän alueella. Todellisuudessa Mäkinen nähtiin Loviisan Vanhakylän alueella. 

Lue myös:

    Uusimmat