Riihimäen vankila haluaa kieltää vangeilta omat vaatteet – alushousut saisivat olla edelleen omat

Riihimäen vankila haluaa kieltää vangeilta omien vaatteiden käytön. Tarkoituksena on puuttua erilaisten jengitunnusten käyttöön. Päätöstä asiasta ei ole vielä tehty, vaan asia on kesken rikosseuraamuslaitoksessa.

Asiasta kerrottiin keskiviikon Rikospaikassa.

Vankeuslain mukaan suljetussa vankilassa vangit saavat käyttää omia vaatteitaan. Sitä voidaan kuitenkin rajoittaa "järjestyksen tai turvallisuuden taikka valvonnan vaatimasta syystä".

Jengitunnukset ovat pitkään olleet kiellettyjen listoilla kaikissa Suomen vankiloissa. Kieltoa on kuitenkin kierretty vaatteiden erilaisilla väri-, kirjain- ja numeroyhdistelmillä.

– Kiellon tarkoituksena on poistaa jengien värit, numerot ja kirjaimet, vankilan johtaja Pasi Oksa sanoo. Vangeille annettaisiin omien vaatteiden tilalle vankila-asut.

Jengivärit vaatteissa

Jengikoodeilla on tarkoitus vahvistaa jengin asemaa vankilassa.

Esimerkiksi United Brotherhood käytti aikanaan punaista ja mustaa sekä numeroyhdistelmää 212. U-kirjain on  aakkosten 21. ja B toinen. 

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi tammikuussa UB:n tilapäiseen toimintakieltoon, joten jengitunnusten käyttö on kiellettyä siviilissäkin. Ennen kieltoa jengi ilmoitti kyllä lopettaneensa toimintansa.

Alushousut saavat olla omat

Oksan mukaan tarkoitus on puuttua nimenomaan sellaisiin vaatteisiin, jotka näkyvät. Alushousut saisivat olla edelleen omat.

Riihimäen vankilaa pidetään Suomen kovimpana vankilana. Siellä on 50-60 jengivankia.

Kaikkiaan Riihimäellä on runsaat 200 vankia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja