Remonttifirmoja kuluttajavalituslautakunnan "mustalla listalla"

Kuluttajaviraston Kuluttajalehdessä julkistetaan muutaman kerran vuodessa niin sanottu "musta lista" yrityksistä, jotka ovat tavalla tai toisella onnistuneet sotkemaan asiansa ja toimimaan asiakkaittensa edun vastaisesti. Käytännössä sinne kootaan tiedot yrityksistä, jotka eivät ole noudattaneet Kuluttajavalituslautakunnan suosituksia. Listalle pääsemiseksi rima on aika korkealla - tai ehkäpä olisi oikeampaa sanoa todella matalalla - joten siellä esiintyviin yrityksiin on syytä suhtautua varsin pitkin hampain.

"Kun yritys joutuu mustalle listalle, niin silloin asiat on enemmän tai vähemmän - yleensä enemmän - huonolla mallilla. Takana on aina pitkä historia," huomauttaa Kuluttajalehden toimituspäällikkö Sirpa Koskinen. "On esimerkiksi jo pitkään riidelty jostain virheellisestä työsuorituksesta: ensin remontin tilaaja on yrittänyt päästä firman kanssa yksimielisyyteen, jotta se korjaisi virheensä. Kun se ei ole onnistunut, on otettu yhteyttä kulutusneuvojaan, jonka kanssa sovittelua on yritetty jatkaa... eikä vieläkään ole onnistuttu. Sitten asia menee kuluttajavalituslautakuntaan, jossa se käsitellään. Lautakunta antaa suorituksen, jota suurin osa firmoista noudattaakin. Mustalla listalla olevat yritykset ovat niitä, joihin tämäkään ei ole tehonnut."

Listalta pois pääseminen on huomattavasti helpompaa. Kun sinne päästäkseen joutuu todella tekemään töitä, nimensä saa puhdistettua maksamalla lautakunnan suosittelemat korvaukset.

Listalla esiintyy kaikkien alojen yrityksiä autokaupoista postimyyntiliikkeisiin; myös rakentamisen ja remontoinnin kanssa tekemisissä olevia.

"Aika paljon on semmoisia, ilmeisesti yhden miehen firmoja, jotka ajavat pakettiautolla omakotitalon pihaan ja lupaavat korjata vesikourut tai tehdä jonkin muun remontin halvalla, nopeasti ja hyvin. Vakiintuneiden, isompien yritysten kohdalla tällaista ei esiinny - aika valitettavaa, että niidenkin maine samalla kärsii."

Tavallisen kuluttajan kannattaa tutustua Kuluttajalehden muutamaan tuoreeseen numeroon, joista saa ainakin tiedot tuoreimmista tunareista. Aikaisempaa historiaa löytyy Kuluttajavalituslautakunnan kirjaamosta, joka pitää seurantalistaa vanhemmista tapauksista.

Varoittava esimerkki koko muittenkin maineen pilaamisesta löytyi yllättävän läheltä: Remontti-Reiska sai tietää, että eräs järvenpääläinen yritys käyttää Remonttireiskaa aputoiminimenään - putiikki on mustalla listalla. Rauhallinenkin mies polttaa siinä hihansa - oikea Remontti-Reiska kun sattuu olemaan järvenpääläinen hänkin!

On olemassa tiettyjä nettiosoitteita, joista jokaisen rakentamista tai remonttia suunnittelevan kannattaa ehdottomasti tarkastaa, mitkä alan yritykset ovat hoitaneet velvollisuutensa kuten pitääkin:

Joten painava sana niin järvenpääläisille kuin muillekin: oikea Remontti-Reiska toimii vain Joka Kodin Asuntomarkkinat-ohjelmassa - ei missään muualla.
VAROKAA HALPOJA KOPIOITA!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja