Red-blue chair 14.10.2001

Tätä modernia klassikkotuolia kutsutaan nimellä red-blue chair, puna-sininen tuoli. Ei kovin yllättävä nimi, mutta maailman kuulu! Sen suunnitteli Gerrit Thomas Rietveld vuonna 1917. Hän rakensi tuolin näyttääkseen että on mahdollista luoda jotain kaunista, joku tilaa koskeva luomus, yksinkertaisista osista. "Sahasin puuta laudoiksi ja kappaleiksi. Sitten sahasin keskikohdan kahtia istuimeksi ja selkänojaksi, ja tein kehykset eripituisista laudoista. Mutta koska tein tuolia, ei mieleeni ikinä juolahtanut, että siitä tulisi niin merkittävä, että se vaikuttaisi jopa arkkitehtuuriin." Sanoi Rietveld tuolista.

Rietveld syntyi Utrechtissa Hollannissa vuonna1888 ja kuoli niinikään Utrechtissa vuonna 1964. Työskenneltyään isänsä puusepänverstaassa hän perusti korukaupan. 1911 hän perusti kaappeja tekevän yrityksen, joka toimi kahdeksan vuotta. Samaan aikaan hän opiskeli arkkitehtuuria. Opintojensa myötä hän liittyi De Stijl -ryhmään, joka muodostui taiteilijoista ja joka avasi tietä kuuluisalle Bauhausille.

Rietveld toiveena oli suunnitella edullisia, massatuotantoon soveltuvia huonekaluja, joita kaikki voisivat ostaa. Red and blue -tuoli maksaa 12.850,- markkaa...

Kuvaustuoli Artek, Helsinki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja