Ravintoloitsijan hätähuuto uusista rajoituksista: talvi kestetään, mutta ei pidemmälle – "Yli puolet henkilökunnasta lomautetaan"

8:08
Katso videolta, millaisella laitteella Storyvillessä ja Rymy-Eetussa kitketään bakteereja sisäilmasta. "Vastaa ulkoilmaa", omistaja Jorma Railonkoski kommentoi.

MTV:n Uutisaamun haastattelema ravintoloitsija pelkää, että hallituksen aukiolorajoitukset jatkuvat alalla koko talven, nyt kun "pää on saatu auki". Jorma Railonkosken mukaan hallitus on tehnyt rajoituspäätöksensä väärin kahdesta syystä.

– Yökerhot eivät ole enää täynnä. Ne ovat puolityhjinä johtuen tästä koronahysteriakiihotuksesta, joka on jatkunut jo pidemmän aikaa. Hallitus on siis sulkemassa tyhjiä ravintoloita, muun muassa helsinkiläisten Storyville- ja Rymy-Eetu-ravintoloiden omistaja Railonkoski sanoo.

– Sen lisäksi hallitus kuvittelee, että kaikki asiakkaat ovat juovuksissa. Sekään ei pidä paikkaansa. Tilastojen mukaan juodaan ehkä yksi, kaksi drinkkiä illassa. Ei siitä känniin tule.

Suomessa on todettu koronaviruspandemian aikana lähes 10 000 tartuntaa. Lukema oli tiistaina 9892. Koronaan on Suomessa kuollut 345 ihmistä. THL tiedottaa uusista tartuntaluvuista, kuolleiden määrästä sekä sairaalapotilaiden määrästä vielä tänään.

Ravintolat saavat olla hallituksen tiistain päätöksen jälkeen auki yhteen yöllä, ja alkoholia saa myydä puolille öin. Koronan kiihtymisvaiheessa olevassa maakunnassa vielä tiukempiin toimiin – anniskelu päättyy kello 22 ja ravintolat on suljettava kello 23 mennessä.

Moni alue on jo nyt koronaviruksen kiihtymisvaiheessa, mutta THL linjaa virallisesti vasta torstaina, mitä alueita tämä tiukempi aukiolorajoitus koskee. Asiantuntija-arvio kiihtymisvaiheesta tehdään viikottain ja rajoitusmuutokset tehdään kahden viikon välein.

Helsingissä ollaan HUSin mukaan jo kiihtymisvaiheessa, joten ravintoloilla on edessään aikainen valomerkki – myös Railonkosken kuppiloissa. Mitä siitä seuraa?

– Meillä on viikonloppuna kaksi bändiä soittamassa, toinen perutaan. Yli puolet henkilökunnasta lomautetaan. Mutta me ei aiota luovuttaa, aloitetaan soitto jo 16 tai 17, katsotaan miten käy, aikamoinen riski, mutta  nähdään (tuleeko kansa aiemmin ravintoloihin).

Sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru (sd.) perusteli ravintoloiden rajoituksia niissä paljastuneista koronatartuntaryppäistä.

– Ei yhtään enempää kuin muissakaan tilaisuuksissa. Ne vaan olettaa. On jotenkin mediaseksikästä kyykyttää ravintoloita vaikkei siitä ole mitään hyötyä, Railonkoski lataa.

Kesällä ravintolat, etenkin terasseihin panostavat, tekivät Railonkosken mukaan jopa ennätysmyynti, kun epidemia rauhoittui.

– Syyskuu on näyttänyt karun todellisuuden, nyt on paha paikka.

Kestääkö liiketoiminta tätä?

– Talvi kestetään mutta ei varmaan sitä pidemmälle. Meillä on kaksi kesäravintolaa ja kaksi yökerhoa, joista ei kummastakaan tule mitään rahaa. On se aika tiukkaa, Railonkoski myöntää.

Myös Railonkosken ravintolat ovat saaneet tukea, mutta sillä tuolla ei hänen mukaansa korvata menetystä läheskään kokonaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja