Eeva Lehtimäen kommentti: Nyt loppuu se mussutus – maskit naamalle ja sassiin!

5:06
Maskit testissä! MTV Uutiset Live selvitti, miten eri kasvomaskit estävät viruksen leviämisen yskän iskiessä

Pääkaupunkiseutu on jo koronan kiihtymisvaiheessa ja moni alue tautiryppäineen on menossa kohti huonompaa tautitilannetta. Siitä huolimatta Suomessa on ajauduttu kummalliseen asemasotavaiheeseen kasvomaskien kanssa, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Tänään Helsinki, Espoo ja Vantaa suosittelivat kaikille yli 15-vuotiaille kasvomaskien käyttöä toisen asteen oppilaitoksissa, kirjastoissa, liikuntapaikoissa, museoissa ja kaupunkien asiointipisteessä.

Jo tätä ennen viranomaiset ovat kehottaneet pistämään maskin naamalle esimerkiksi joukkoliikennevälineissä ja ostoskeskuksissa, jos – ja kun – turvavälien pitäminen ei onnistu.

Jokainen kaduilla kulkenut voi kuitenkin havaita, että viranomaisten viime aikojen vetoomuksia ei ole kuultu tai haluttu kuulla. Maski on bussissa tai katukuvassa edelleen harvinaisuus.

STM sössi maskitiedotuksen pahasti

Keväällä THL:n, mutta erityisesti maskiselvityksen tilanneen sosiaali- ja terveysministeriön, viestintä meni totaalisesti pieleen.

Johtavat viranomaiset, virkamiehet ja ministerit tuntuivat tekevät hartiavoimin töitä, jotta tuli todistetuksi miten hyödyttömiä ja jopa vaarallisia kasvomaskit ovat väärinkäytettyinä.

Kansakunta, joka otti digiloikan työpaikoilla ja kouluissa muutamissa päivissä, ei kyennyt viranomaisten mielestä venyttämään kuminauhaa oikeaoppisesti korvien yli.

Ei tullut maskisuositusta.

Kesällä viheliäinen korona saatiin painettua alas. Suomi sai hengähtää ja nauttia kesästä. Siinä hötäkässä monilta unohtui, että ilmassa salakavalasti leviävä vihulainen ei lähtenyt minnekään.

Tuli syksy ja tautiryppäät eri puolilla maata.

Professorien maskipuhina

Nyt maskien käytölle on selvät perusteet, mutta niiden kanssa on jääty polkemaan paikoilleen. Jonkun pää on saatava pölkylle. 

Professori Pirkko Vihko vaatii Twitterissä viranomaisten ja poliitikkojen anteeksipyyntöä.

– Jos halutaan lisätä maskien käyttöä, viranomaisten ja poliitikkojen tulee kertoa, että he ovat olleet väärässä, pyytää anteeksi ja kertoa miksi maskeja tulee käyttää. Vastuun välttely on selkärangatonta hallintoa, Pirkko Vihko twiittaa.

Tampereen johtamiskorkeakoulun professori Jussi Kivistö taas visertää Twitterissä, että mikä on STM:n ja THL:n oma vastuu asiassa.

– Systemaattinen maskien dissaus keväällä oli todella paha virhe, professori Jussi Kivistö twiittaa.

Niin oli. Maskivenkoilu oli surkeaa seurattavaa.

Moka mikä moka, mutta nyt eteenpäin

Nyt keskustelu on jumittunut asemasotavaiheeseen. Osa ihmisistä kieltätyy maskeista, koska niiden tehoon ei uskota. Tee-se-itse-virologit pölähtävät joka kerta sosiaaliseen mediaan, kun THL:n Mika Salminen ilmestyy ruutuihin puhumaan maskeista.

Loppujengi taas jatkaa urputtamista, ettei maskeja kannata käyttää nytkään, kun keväällä mokattiin tai kun ei ole maskipakkoa.

Koronavirus tarttuu yleensä pisaratartuntana. Osa tartunnan saaneista ei saa oireita tai ne ovat vähäisiä. Virus voi tarttua myös päiviä ennen oireita. Kasvomaskin käytöllä voidaan siis vähentää tartuntoja suojelemalla muita ja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön.

Anteeksipyyntö, ero, kivitys – mikä riittää?

Mitä sitten pitäisi tapahtua? Pysähtyisikö korona sillä, että THL:n virkamiehet, STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja hallitus pyytäisivät anteeksi? Pitäisikö jonkun erota? Olisiko julkinen kivitys hyvä idea?

Selkeä viestintä on keskeinen asia, jotta muuttuvassa ja epävarmassa tilanteessa ihmiset saadaan toimimaan toivotulla tavalla. Siinä erityisesti STM:n kohdalla on ollut toivomisen varaa. 

Maskien kanssa töpättiin ensimmäisellä kerralla, mutta nyt on aika mennä eteenpäin. Kannattaako jäädä jahnaamaan asian kanssa vain siksi, että keväällä tehtiin virhe? Maskia ei laiteta, kun ei ole tullut pakkoa tai satasivuista yksityiskohtaista manuaalia milloin maskia pitää käyttää. Olen lopen kyllästynyt tähän mussutukseen.

Pahin hengitystieinfektiokausi on vielä edessä. Kasvomaskin voi läpsäyttää naamalle matalalla kynnyksellä, ellei esimerkiksi astma tee käyttöä hankalaksi tai mahdottomaksi.

Nyt maskit naamalle s:tana. Kaikki keinot on otettava käyttöön maskien lisäksi. Muutoin istua jurnotamme taas kotona rankkojen rajoitusten kanssa.

Sitä ei kestä talous, eikä pää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja