Mainos

Ravintolisistä apu PMS-oireisiin?

Ennen kuukautisia olo on usein monella tapaa kenkku. PMS-vaivoihin liittyviä fyysisiä ja psyykkisiä oireita voi kuitenkin lievittää oikeilla ravintovalinnoilla, lääkäri Helena Mäkelä opastaa.

Kuukautisia edeltävät vaivat ovat monelle naiselle tuttuja. PMS-vaivoista puhutaan kuitenkin vasta, kun fyysiset ja psyykkiset vaivat haittaavat olennaisesti naisen elämää. PMS-vaivoja ovat muun muassa fyysiset oireet, kuten rintojen arkuus, hikoilu ja turvotus, tai psyykkiset oireet, kuten mielialan lasku ja stressinsietokyvyn heikkeneminen. Erilaisia PMS:aan kuuluvia oireita on kuvattu peräti yli 150.

Jo tieto siitä, että hankala olo liittyy kuukautiskiertoon, voi parantaa oloa. Myös kumppanin on hyvä tietää, että mielialan heittely ei välttämättä liity häneen.

Terveellisten elämäntapojen merkitystä ei voi vähätellä missään elämänvaiheessa. Hyvä perusruoka, lepo ja riittävä liikunta ovat apuna silloinkin, kun hormonaaliset muutokset vetävät mielen apeaksi.

On kuitenkin joitakin herkkuja, joita kannattaa erityisesti välttää PMS-aikana. Huono sokeritasapaino lisää vaivoja. Niinpä sokeri ja siihen verannolliset ns nopeat hiilihydraatit kannattaa karsia ruokavaliosta.

¬ PMS-vaivoja ei kannata lääkitä sokerilla, vaikka makeanhinku olisi kovakin. Naisilla toistuva emätinhiivakin voi talttua, kun syö vähemmän sokeria., Mäkelä sanoo.

Jos PMS-oireisiin liittyy turvotusta, ensimmäiseksi kannattaa jättää ruokavaliosta pois suolaiset, kuten salmiakki tai suolaiset kalat.

Magnesiumia Mäkelä sen sijaan suosittelee, sillä magnesiumin saanti on suomalaisilla vähentynyt ravinnossa. Magnesiumin on todettu paitsi vähentävän kramppeja, myös helpottavan PMS-oireita. Magnesium vaikuttaa myös mielialaan positiivisesti.

PMS-vaivoihin liittyviä psyykkisiä oireita voi kokeilla lääkitä myös B6-vitamiinilla. Pyridoksiinia eli B6-vitamiinia on käytetty jo kauan psyykkisten oireiden ja etenkin masennuksen hoitoon.

Teksti: MTV3/Helmi

Kuva: Futureimagebank

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.