Parantaa krapulan ja tekee onnelliseksi! Tiesitkö näitä hätkähdyttäviä faktoja kotimaisesta terveyspommista?

1:10 Näin syntyy maailmalla trendaava punajuurilatte

Punajuuri sisältää runsaasti erilaisia ravintoaineita, mutta se on muutenkin hyödyllinen kasvis. Vuosisatojen ajan punajuuren sisältämiä aineita on käytetty niin lemmenrohdoissa, kuin parantamaan krapulankin.

VIDEO: Näin syntyy maailmalla trendaava punajuurilatte.

Lähes jokainen meistä tietää, että punajuuri on terveellinen juurikas. Harva on kuitenkaan tietoinen siitä, että ravintoaineiden lisäksi punajuurella on lukuisia muitakin hyödyllisiä käyttötarkoituksia. Lue alla olevat vinkit ja ota punajuuresta kaikki irti!

1. Rakkautta ilmassa

Yksi varhaisimmista käyttötarkoituksista punajuurelle oli osana lemmenrohtoa, jota käytettiin Rooman valtakunnan aikana. Eivätkä roomalaiset olleet kovin väärässä, sillä punajuuri sisältää booria, eli mineraalia joka vaikuttaa sukupuolihormonien (testosteroni ja estrogeeni) tuotantoon.

2. Pizzan korvike krapulaan

Otitko vähän liikaa eilen? Unohda pizza ja kokeile punajuurta sen sijaan. Betalaiinit, jotka antavat punajuurelle sen värin, ovat antioksidantteja, jotka auttavat sinua pääsemään eroon krapulasta. Betalaiinit auttavat maksaa hajottamaan alkoholin nopeammin, jolloin myös voit paremmin.

3. Onnea ja iloa juuresta

Punajuuren sisältämä aminohappo tryptofaani saa sinut rentoutumaan ja sitä käytetään myös masennuksen hoidossa. Tryptofaania löytyy lisäksi myös suklaasta ja viinistä, joten ei ihmekkään, että se edistää hyvinvointia.

4. Hyviä sokereita

Punajuuri on yksi sokeripitoisimmista juurikkaista. Jopa 10 prosenttia punajuuresta on sokeria, mutta se vapautuu kehossa hitaasti, toisin kuin jalostettu sokeri.

5. Kotilaboratorio

Punajuurimehua voidaan käyttää happamuustestinä lakmuspaperin tapaan. Kun mehuun lisätään hapanta nestettä, muuttuu se roosan väriseksi ja kun taas emäksistä nestettä, mehu muuttuu keltaiseksi.

6. Luonnollisia väriaineita

Punajuurimehua on käytetty hiustenvärjäykseen jo 1500-luvulta asti. Esimerkiksi viktoriaanisen aikakauden aikana se oli suosittu hiusväri.

7. Viinijuuri

Punajuuresta on mahdollista tehdä myös viiniä. Tuloksena on viini, jonka sanotaan muistuttavan portviiniä.

8. Tahrat pois

Punajuuritahroja on lähes mahdoton saada pois, vai kuinka? Puhdistuksessa kannattaa käyttää kuuman veden sijaan haaleaa tai kylmää vettä. Sanotaan, että punajuuritahrat lähtevät myös hieromalla raakaa päärynää tahraan, huuhtomalla kylmällä vedellä ja pesemällä sen jälkeen pesukoneessa.

9. Kaiken voi syödä

Koko punajuuri on syömäkelpoinen, aina lehdistä suippoon kärkeen asti.

10. Avaruuskelpoinen

Vuonna 1975, Apollo-Sojuz -testiprojektissa, venäläiset kosmonautit toivottivat amerikkalaiset astronautit tervetulleeksi tarjoamalla punajuurista valmistettua borssikeittoa.

Lähde: Mitt Kök

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja