Onko tässä vihdoin ratkaisu krapulaan? Suomalaisinnovaatio hakee kansainvälistä patenttia

krapulapilleri
Tabletit nautitaaan samanaikaisesti alkoholin kanssa. Shutterstock, MTV

Suomalaisyritys kehitti krapulaa ehkäisevän pillerin ja pyrkii sillä myös kansainvälisille markkinoille. Kotimaisilla markkinoilla krapulan ehkäisy herättää kiinnostusta, nähtäväksi jää tuleeko krapulapillereistä maailmanlaajuinen ilmiö.

Alkoholinhuuruisen illan jälkeinen krapula on vaiva, johon on etsitty lääkettä jo pitkään. Markkinoilla on jos jonkinlaisia krapulanpoistajia, mutta varsinaista krapulaa mikään niistä ei paranna.

Suomalainen start up -yritys Catapult Cat on lähestynyt asiaa toiselta kantilta ja kehittänyt ravintolisän, jolla pyritään ennaltaehkäisemään krapulaa.

– Olemme maailman ainoa yritys, jonka tuotteen tarkoitus on nimenomaan ehkäistä krapulaa, kertoo Catapult Catin toimitusjohtaja Pekka Hokka.

Neutraloi krapulan aiheuttajan

Pillereiden teho perustuu kemiallisiin reaktioihin. Krapula on seuraus myrkytystilasta, joka syntyy kun ihminen juo alkoholia ja elimistöön muodostuu asetaldehydiä. Catapult Cat neutralisoi asetaldehydin ja muuttaa sen etikkahapoksi, joka poistuu elimistöstä virtsan mukana.

Catapult Cat -pillereitä nautitaan samanaikaisesti alkoholin kanssa, jolloin ne ehtivät vaikuttaa ennen kuin krapulaa ehtii edes syntyä.

Ravintolisänä myytävän tuotteen tärkein vaikuttava aine on L-kysteiini. Tabletit sisältävät myös B-vitamiineja, jotka paikkaavat elimistöön syntynyttä B-vitamiinivajetta. C-vitamiini puolestaan nopeuttaa asetaldehydin neutraloitumisprosessia ja elimistöstä poistumista.

Suomessa parhaat asiantuntijat

Suomesta löytyy niin paljon tutkimustietoa ja asiantuntemusta alkoholista, krapulasta ja alkoholiriippuvuudesta, että oli luontevaa tehdä kehitystyö kotimaisin voimin.

– Emme etsineet lähtökohtaisesti suomalaisia yhteistyökumppaneita, vaan parhaita, ja totesimme että Suomessa on ne parhaat osaajat.

Usean vuoden tuotekehittelyn tuloksena syntyi Catapult Cat -valmiste, joka on ollut vuoden alusta myynnissä apteekeissa sekä muutamilla yksittäisillä jälleenmyyjillä. Kansainvälinen patenttihakemus on jätetty viime vuonna, ja yhtiö on aikeissa laajentaa toimintaansa kansainvälisille markkinoille.

Ei lääke, vaan ravintolisä

Tuotetta ei markkinoida krapulalääkkeenä eikä sen luvata edes ehkäisevän krapulaa – siitä viranomaiset pitävät huolen.

– Olemme hyvin aktiivisesti Eviran kanssa yhteistyössä siitä, mitä saamme sanoa ja mitä emme. Me toimimme kaikkien ohjeiden ja lakien puitteissa, joten emme saa sanoa että tuote ennaltaehkäisee krapulaa.

Krapulan ehkäiseminen on kuitenkin ollut tavoitteena alusta asti. Kuluttajapalautteiden perusteella tavoitteessa on myös onnistuttu. Hokan mukaan 94 prosenttia palautteesta on positiivista, mutta käyttäjäkokemuksia ei saa käyttää julkisessa markkinoinnissa.

Krapula on yhteiskunnallinen ongelma

Krapulaa ehkäisevä pilleri on saanut osakseen myös kritiikkiä. Jos alkoholia on mahdollista nauttia ilman krapulaa, eikö se kannusta alkoholin käyttöön?

Hokka kertoo, että moraalisiin ja eettisiin kysymyksiin on paneuduttu huolella ja asiaa on tutkittu monelta kantilta. Hänen näkemyksensä on, että krapulaa ehkäisevä pilleri nimenomaan vähentää alkoholin aiheuttamia ongelmia.

– Kun ihminen ottaa alkoholia, syntyy krapula ja krapularyyppy on silloin riskinä. Jos krapulaa ei ole, ei ole myöskään tarvetta ottaa sitä krapularyyppyä.

Kun krapularyyppy jää pois, ei pääse syntymään ryyppyputkea, joka on usein yksi alkoholiriippuvuuden ensiaskelista.

Krapula on myös yhteiskunnallinen ongelma, joka aiheuttaa kuluja muun muassa sairauspoissaoloina. Kun krapulaa ei ole, rokulipäiviä pidetään vähemmän.

Vaikka Catapult Cat onnistuisi tuomaan aamuksi paremman olon, se ei kuitenkaan poista kaikkia alkoholin haitallisia vaikutuksia. Jos edellisenä päivänä on nauttinut alkoholia, raskaita fyysisiä suorituksia tulee välttää vaikka krapulan oireita ei olisikaan.

Alkoholin palamistakaan se ei nopeuta, joten aamulla ei missään nimessä pidä istahtaa auton rattiin.

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja