Mainos

Krapulapäivän täydellinen ”resepti” on paljastettu – vältät pahan olon

Pikkujoulukausi on taas täällä, mikä voi tarkoittaa useita juhlia ja pitkäksi venyneitä iltoja. Hauskuudella on kuitenkin yksi nurja puoli: Jos alkoholia tulee nautittua hiukkasen enemmän, olo kyllä muistuttaa siitä aamulla.

Krapulasta kuitenkin selviää, ja oikeilla ruokavalinnoilla huonoon oloon voi vaikuttaa paljonkin. Ravitsemusasiantuntija Geeta Sidhu-Robb vinkkaa Business Insider-sivustolle parhaan krapulapäivän menun, joka saa tuntemaan olon paremmaksi niin henkisesti kuin fyysisestikin.

7:30 – Herää ja juo kaksi lasillista vettä

Niin ilmiselvää kuin se onkin, nesteytys on hyvin tärkeää. Veden nauttiminen kannattaa aloittaa jo heti aamusta, jotta päivän aikana saa juotua tarvittavan määrän eli reilut kahdeksan lasia.

8:00 – Juo inkivääri-hunajateetä

Vaihda aamukahvi inkivääristä tehtyyn teehen, joka on maustettu hunajalla.

– Koska kofeiini on diureetti, joka saa kärsimään entistä enemmän nestehukasta, se voi tehdä päänsäryn entistä pahemmaksi. Kuten alkoholi, kofeiini kaventaa verisuonia, joka nostaa verenpainetta ja saa pään särkemään, Sidhu-Robb kertoo.

Inkivääri taas rauhoittaa vatsaa, ja hunaja helpottaa krapulaa, sillä fruktoosi auttaa haihduttamaan kehossa olevaa alkoholia.

8:30 – Aamupalaksi sienimunakas tai uppomuna-sienileipä

Asiantuntijan mukaan esimerkiksi kaura, munat ja leipä ovat parhaimpia krapula-aamujen ruokia, sillä ne tarjoavat energiaa. Sienet ovat oiva valinta, sillä niissä on myös paljon seleeniä. Kananmunissa taas on paljon kysteeniä, joka hajottaa krapulaa aiheuttavaa asetaldehydiä eli kemikaalia, joka jää jäljelle maksan hajottaessa etanolia.

Kaurapuuro on loistava vaihtoehto, mutta sen tekstuuri ei ole välttämättä kaikista houkuttelevin huonovointisille.

Sen sijaan maitotuotteita pitäisi välttää viimeiseen asti, sillä niiden sulattaminen on keholle muutenkin vaikeaa. Juustoa ei siis kannata munakkaaseen lisätä, sillä se voi jopa pahentaa krapulaa.

Juo tomaattimehua

Aamupalan kanssa kannattaa nauttia tomaattimehua. Tomaattimehu saa sokeritasot kohdilleen ja auttaa Sidhu-Robbin mukaan välttämään heikotuksen tunnetta ja huonotuulisuutta. Tomaattimehu on loistava valinta esimerkiksi appelsiinimehun sijaan, sillä se on vatsaystävällisempi vaihtoehto.

10:00 – Juo kaksi lasillista vettä ja syö banaani

Banaani on myös hyväksi vatsalle, ja se auttaa pitämään verensokerin kohdallaan. Myös banaanin sisältämä kalium, B-vitamiinit ja hiilihydraatit piristävät kehoa krapulassa.

12:00 – Syö lounaaksi sushia ja miso-keittoa

Ranskalaiset, pasta ja pizza antavat hetkeksi energiaa, mutta romahduttavat nopeasti myös energiatasot. Tutut hiilihydraattipitoiset ruoat kannattaakin vaihtaa mieluummin sushiin. Vaikka krapulassa useat välttelevät kalaa, sen omega-3-rasvahapot ovat juuri sitä, mitä alkoholin aiheuttamaan huonoon oloon oikeasti tarvitsee.

Juo kookosvettä

Kookosvesi auttaa palauttamaan kehon natriumtasot, joten se on oiva valinta krapulapäivän lounasjuomaksi.

14:30 – Juo vihersmoothie

Iltapäivästä vatsa on jo toivottavasti rauhoittunut, joten smoothien paksu koostumus menee jo todennäköisesti helpommin alas. Sokerihimoa helpottava vitamiinipommi on paljon parempi vaihtoehto kuin vaikka suklaa, sillä keho pysyy myös paremmin tasapainossa.

Smoothiessa kannattaa suosia lehtivihreitä, kuten lehtikaalia tai pinaattia, sillä ne tuovat helpotusta oloon ja totta kai energiaa. Banaani ja hunaja toimivat seassa.

16:00 – Juo kaksi lasia vettä ja syö pala leipää

Valitse leiväksi hieman tummempi vaihtoehto, ja murskaa päälle avokadoa. Kuten sushin, myös avokadon hyvät rasvat auttavat kehoa sulattamaan alkoholia. Pieni määrä chiliä päälle ei ole pahitteeksi, sillä se saa muun muassa sappirakon toimimaan.

19:00 – Illalliseksi hampurilainen bataattiranskalaisilla ja kaksi lasillista vettä

Kun päivästä on selvinnyt iltaan asti, on aika palkita itsensä herkullisella aterialla. Pihvin proteiini saa tuntemaan olon täydeksi ja punaisesta lihasta saa hyvän annoksen rautaa. Hampurilaisesta kannattaa kuitenkin jättää pois se juustoviipale.

Bataattiranskalaiset ovat hyvä valinta, sillä niiden hiilihydraatit hajoavat hitaammin eikä verensokeripiikkiä pääse syntymään. Bataatissa on myös kuituja ja B-vitamiinia.

***


Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja