Mainos

Rasvapesu ehkäisee ihon kuivumista

Suomalaisista jopa joka viides sairastaa atooppista ihottumaa.

Oli iho sitten atooppinen tai muuten vaan todella kuiva, niin perushoito on samanlaista. Säännöllinen rasvaaminen on se kaikkein tärkein asia. Rasvaaminen kannattaa aloittaa näin syksyllä jo ennen kuin iho ehtii kuivua liikaa. Rasvaksi Allergia- ja Astmaliitto suosittelee apteekin perusvoiteita.

- Apteekin tuotteet ovat tutkittuja ja se, mitä ne pitävät sisällä, on tarkasti tiedossa. Me Allergia- ja Astmaliitossa suosittelemme atoopikoille juuri apteekin tuotteita. Apteekin voiteet eivät ärsytä ja jos iho on hiukankin allerginen, niin perusvoiteet ovat aina se luotettavin vaihtoehto, sanoo Anne Vuorenmaa Allergia- ja Astmaliitosta.

Atooppisen ja terveen, mutta kuivan ihon ero on häilyvä, kertoo Vuorenmaa.

- Kuiva iho toimii normaalisti, eli siellä on kaikki suojamekanismit kohdallaan. Atooppisesta ihosta taas puuttuu filladriini-geeni, joka aiheuttaa sen, että iho kuivuu ja tulehtuu herkemmin.

Voimakkaammin oireilevassa atooppisessa ihottumassa käytetään perusvoiteiden lisäksi kortisonivoiteita ja niin sanottuja limuusivoiteita eli paikallisia tulehdussalpaajia. Limuusivoiteet estävät ihossa tulehdusta aiheuttavien T-valkosolujen aktivaation. Limuusivoiteissa ei ole kortisonivoiteiden sivuvaikutuksia, kertoo Anne Vuorenmaa Allergia- ja Astmaliitosta.

Kuivaihoisen ei tarvitse vähentää suihkussa käyntiä

Monella on se harhakäsitys, että kuivaihoisen ja atoopikon kannattaa välttää suihkussa käyntiä. Anne Vuorenmaan mukaan vesi on haitallista vain, jos se on liian kuumaa.

- Veden tarkoituksena on nimenomaan kostuttaa ihoa. Tärkeää on muistaa vain se, että ei käy liian kuumassa suihkussa tai kylvyssä. Sopivan lämpöisessä suihkussa iho kostuu maksimaalisesti 15 - 20 minuutissa. Jos sormet näyttävät "mummon ryppyisiltä sormilta", niin silloin iho on kostunut tarpeeksi.

Pitkän suihkun jälkeen onkin hyvä levittää perusvoide iholle. Ihon kuivahtamista ei kannata odotella, vaan levittää rasva heti suihkun jälkeen, muistuttaa Vuorenmaa.

- Kosteus sitoutuu paremmin ihoon, kun siinä on rasva suojakerroksena.

Saippuan sijaan käsipesuun kannattaa käyttää perusvoiteita

Käsien hygienia saattaa olla atoopikolle ja kuivaihoiselle haasteellista, sillä käsien jatkuva pesu saippualla kuivattaa ihoa. Vuorenmaa suositteleekin kuivaihoisille ja atoopikoille rasvapesua:

- Jos ne kädet eivät ole kauhean likaiset, niin saippuan sijaan voi käyttää rasvaa. Siihen voi käyttää ihan perusvoidetta, ei niitä ihan rasvaisimpia, vaan sitä ns. lotio-versiota.

Rasvapesua voi Vuorenmaan mukaan käyttää hyvin myös kasvoille ja koko vartalolle.

Käsi-ihottumaa torjutaan rasvauksen lisäksi hyvillä suojakäsineillä. Yöksi kädet rasvataan hyvin rasvaisella voiteella ja laitetaan ohuet puuvillakäsineet käsiin niiden suojaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.