Rasittava sprinkleriongelma ajoi Lassen ja muut seniorit kadulle ja raivon partaalle – pelastuslaitoksen mukaan isännöitsijä on unohtanut jotain hyvin olennaista

Lasse Laaksonen on dokumentoinut sprinklerihälytyksiä videomateriaalille. Katso videolta, kuinka pelastuslaitos päätyy kerta toisensa jälkeen etsimään avaimia sprinklerikeskukseen.

Jätkäsaaressa on sprinklerin kanssa jatkuvia ongelmia, ja se on saanut asukkaat raivon partaalle.

Lasse Laaksonen asuu Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevassa senioreille tarkoitetussa Merikartano 7:n asumisoikeustalossa.

Asumisoikeusasunto on asumismuoto, jossa asukaalla on asumisoikeus yhtiön omistamaan asuntoon. Yleensä tällainen asumismuoto on yleisesti vastikkeeltaan vuokra-asuntoa huokeampi valinta.

Laaksonen on Merikartanon asukastoimikunnan puheenjohtaja. Laaksonen kertoo MTV Uutisille, että talon asukkaat eivät ole nukkuneet viime aikoina öitään kovin hyvin.

Siitä on syyttäminen erikoista sprinklerivikaa. Talossa on ilmennyt lyhyen ajan sisällä kolme turhaa sprinklerihälytystä. 

– Meidän talon sprinkleri on hälyttänyt useita kertoja viime aikoina. Ensimmäisellä kerralla (palokunnalla) oli avaimet hukassa, toisella kerralla oli avaimet hukassa ja kolmannella kerralla jouduttiin murtamaan ovi. Sprinkleri laukeaa kovaäänisesti siitä huolimatta. Asukkaat joutuvat heräämään ajoittain keskellä yötä ja evakuoitumaan ulos, Laaksonen kertoo.

"Tässä on kyse asukkaiden turvallisuudesta"

Lasse Laaksonen on kuvannut kevään aikana useita videoita, kun palokunta saapuu tarkastamaan tilannetta taloon.

Palokunta törmää joka kerta samaan ongelmaan: sprinklerihuoneen sijainti ei ole viranomaisten tiedossa, eivätkä avaimet saatavilla.

– Joka kerta sama juttu: ei avaimia, ei tietoja. Asiaa ei voida selvittää, kun ei haluta rikkoa oviakaan. Palomiehet ovat myös erehtyneet talosta, kun heille ei ole toimitettu oikeita tietoja. On tämä omituista touhua.

Laaksonen on asiasta tyrmistynyt. Hän kokee, ettei isännöitsijäyritys ole toiminut asiassa oikein, eivätkä he ota asiaa tosissaan.

– Tässä on kyse asukkaiden turvallisuudesta. He vastaavat, että turvallisuus ei kuulu heille tai että etsikää itse asukkaista, siis senioreista, joku turvallisuusvastaava. He myös kertovat, että asiat ovat kunnossa, eikä heillä ole tarvetta vastata asukkaiden virallisesti esittämiin huoliin.

Laaksonen huolissaan siitä, mitä todellisessa hätätilanteessa tapahtuisi, jos avaimia ei löytyisi.

– Tulee vääriä hälytyksiä jatkuvasti, eivätkä ihmiset enää reagoi. Vanhukset olisivat tukehtuneet savuun jo aikoja sitten.

Isännöitsijä ymmärtää asukkaiden huolen: "Ei jatkossa pitäisi olla ongelmia"

MTV Uutiset tavoitti Merikartano 7:n ylläpitopäällikkö Risto Jääskeläisen Colliers Internation Finlandista, joka vastaa rakennuksen ylläpidosta.

Jääskeläisen mukaan Laaksosen mainitsemat ongelmat ovat tiedossa, ja niitä on lähdetty korjaamaan.

– Hälytykset johtuivat painevaihteluista verkossa. Paineiskuja on laitteiston huoltajan mukaan ollut Helsingin alueella useissa eri kiinteistössä. Tämän tultua selville on sprinklerijärjestelmään tilattu niin sanottu takaiskuventtiili, joka ehkäisee paineenvaihtelut, eikä jatkossa pitäisi ongelmia olla, Jääskeläinen kertoo.

Mutta miksi taloyhtiön avaimet ovat olleet hukassa? Jääskeläinen näkee asian toisin kuin asukkaat tai pelastuslaitos.

– Avaimet ovat olleet pelastuslaitoksen putkilukossa talon valmistumisesta lähtien. Putkilukkoon ei ole avainta muilla kuin pelastusviranomaisilla, joten pääsyä esimerkiksi testaamaan onko siellä oikea avain ei kiinteistöllä ole.

Jääskeläinen ei vastannut MTV Uutisten kysymykseen siitä, miksi talon pelastustiedot eivät ole ajan tasalla. Hän kuitenkin ymmärtää asukkaiden huolen asian tiimoilta.

– Kaikkien asukkaiden turvallisuus eri kiinteistöissä on omistajalle tärkeää. Olemme toimineet ja huoltaneet laitteistot huolto-ohjelmien ja viranomaismääräysten mukaisesti. Se on asia mikä voidaan tehdä kiinteistön puolelta.

Palomestarin mukaan ohjekortti vuodelta 2019: "Ei mainintaa sprinkleristä"

Helsingin pelastuskeskuksen päivystävä palomestari Toni Kannikoski tietää Merikartano 7:n tilanteen.

Kannikoski sanoo, että talon kohdalla ei ole lainkaan mainintaa siitä, että siellä ylipäätään olisi olemassa sprinklerikeskus.

Kannikoski kävi lävitse talon ohjekortin: ei mainintaa putkilukosta eikä avaimista.

– Viranomaisilla ei ole päivitettyjä tietoja kohteesta, eikä siellä ole lainkaan mainintaa sprinkleristä tai sprinklerikeskuksesta. Se on isoin ongelma. Ne on viimeksi päivitetty vuonna 2019. Tässä syy miksi ei pystytä kohteessa toimimaan, Kannikoski kertoo.

Kannikoski kertoo, että on kiinteistön omalla vastuulla päivittää operatiivinen ohjekortti, josta selviää talon tiedot.

– Sitten käy niin, että pelastuslaitos joutuu etsimään keskuksen tiedustelemalla asukkailta. Tai sitten meidän pitää murtaa ovet.

Lue myös:

    Uusimmat