Ranskassa tehosterokote jo kolmen kuukauden jälkeen – Suomessa odotetaan pidempään

Voiko rokotekriittisen pään kääntää? Näin kysymykseen vastaa ilmiötä tutkinut yliopisto-opettaja Johanna Nurmi 0:54
Voiko rokotekriittisen pään kääntää? Näin kysymykseen vastaa ilmiötä tutkinut yliopisto-opettaja Johanna Nurmi

Ranskan terveysviranomaiset suosittelevat, että koronaviruksen kolmas rokoteannos eli tehosterokote annettaisiin aikuisille jo kolme kuukautta alkuperäisten annosten jälkeen. Suositusta lyhennettiin aiemmasta viidestä kuukaudesta. 

Ranskan mukaan suosituksen muuttamisella pyritään torjumaan nopeasti leviävää omikronmuunnosta. Terveysviranomaiset myös suosittelevat nyt riskiryhmiin kuuluvien teini-ikäisten tehosterokotetta. Ranska aloitti hiljattain yli 5-vuotiaiden lasten rokottamisen ensi kertaa.

Ranskassa oli torstaina todettu yli 91  000 uutta koronatartuntaa, mikä oli suurin määrä koko pandemian ajalta. Maassa tehdään tällä hetkellä myös ennätysmäärä testejä, sillä noin 6,2 miljoonaa testiä tehtiin viimeisen viikon aikana.

Ranska ei toistaiseksi ole ottanut käyttöön uusia yhteiskuntaan laajasti vaikuttavia rajoitustoimia, ja maan johto toivoo tehosterokottamiskampanjan estävän terveydenhuoltojärjestelmää ylikuormittumasta.

Suomessa tehosterokotetta suositellaan annettavaksi 4–6 kuukauden kuluttua viimeisestä rokoteannoksesta aikuisille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin. Suositeltu rokoteväli on lyhyempi riskiryhmiin kuuluvilla, yli 60-vuotiailla sekä immuunipuutteisilla.

Kotimainen rokote etenee ihmiskokeisiin 2:02
Kotimainen koronarokote etenee ihmiskokeisiin.

Lue myös:

    Uusimmat