Aveilta uusia tiukkoja koronatoimia: Uudellemaalle kovat rajoitukset, yleisötilaisuuksia kielletään eri puolilla Suomea

Ovatko koronatoimet pääkaupunkiseudulla riittäviä? 5:13
Ovatko koronatoimet pääkaupunkiseudulla riittäviä? Pormestari Juhana Vartiainen kertoo näkemyksensä.

Aluehallintoviranomaiset eri puolilla Suomea ovat kertoneet tänään uusista alueellisista koronarajoituksista.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) kieltää kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet Uudellamaalla. Päätös tehtiin tänään iltapäivällä.

Yleisötilaisuuksien rajoitukset ovat voimassa ensi tiistaista alkaen kolmen viikon ajan, eikä rajoituksista voi poiketa koronapassilla.

Lisäksi avi määrää asiakas- ja yleisötiloja suljettavaksi lyhytaikaisesti. Esimerkiksi kuntosalit, yleiset saunat ja uimahallit sekä kauppakeskusten yleiset oleskelutilat tulee sulkea. Sulkupäätös tulee voimaan ensi tiistaina, ja se on voimassa kaksi viikkoa.

Näin aluehallintovirastot pistävät ovia säppiin

–  Eri puolilla maata suljetaan monia palveluita ja julkisia tiloja sekä kielletään yleisötilaisuuksia, osin ulkotiloissakin.

–  Parhaiten oman alueen tilanne selviää aluehallintoviraston verkkosivulta.

–  Palveluntuottajalta kannattaa selvittää etukäteen, onko kyseinen paikka avoinna vai ei ja millaiset määräykset sitä koskevat.

–  Esimerkiksi liikunta- ja huvitiloja pistetään kiinni, joskin lasten ja nuorten osalta on poikkeuksia.

–  Kiinni voivat mennä muun muassa ryhmäliikuntatilat, uimahallit, tanssipaikat, sisäleikkipuistot ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

–  Suljettavaksi määrättyjä tiloja ei voi ottaa käyttöön koronapassilla.

–  Sulkutilojen pituudet vaihtelevat alueittain.

–  Ravintoloista on omat määräyksensä, jotka astuvat voimaan jo jouluaatosta ja tiukentuvat ensi viikolla suuressa osassa maata. 

Päätökset on tehty sairaanhoitopiirin tuoreen tilannekuvan perusteella. Koronaviruksen uusi omikronmuunnos on heikentänyt koronatilannetta erittäin nopeasti koko Uudenmaan alueella.

–  Tässä vakavassa tilanteessa olemme katsoneet välttämättömäksi ottaa käyttöön hyvin tiukat rajoitukset, joilla pyritään turvaamaan terveydenhuollon kantokyky. Epidemian hidastamisella tavoitellaan myös lisäaikaa rokotussuojan ja -kattavuuden kasvattamiselle, kertoo tiedotteessa ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen avista.

Tilojen sulkeminen ei koske alle 18-vuotiaiden ohjattua harrastustoimintaa, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Kahden viikon sulkutila alkaa Pirkanmaalla joulupäivänä

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella kielletään kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet. Lisäksi asiakas- ja yleisötiloja on määrätty väliaikaisesti suljettaviksi.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) teki asiasta päätöksen tänään. Päätös koskee lisäksi Punkalaitumen kuntaa.

Rajoitukset tulevat voimaan joulupäivänä ja kestävät tammikuun 7. päivään saakka. Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on koronaepidemian leviämisaluetta. Tartuntamäärät ovat jatkuneet sairaanhoitopiirin alueella korkeina huolimatta voimassa olevista suosituksista.

Satakuntaan tiukat kokoontumisrajoitukset

Myös Satakunnassa on päätetty kieltää sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet. Lisäksi suljetaan laajalti muun muassa urheilutiloja. Lounais-Suomen avi päätti uusista koronatoimista tänään.

– Satakunnan koronatartuntojen määrä on lisääntynyt merkittävästi, niiden lähteiden selvittäminen on vaikeutunut ja alueen terveydenhuollon kuormitus on kasvanut, kertoi tiedotteessa Lounais-Suomen avin ylijohtaja Leena Räsänen.

Satakuntaan määrätyt rajoitukset astuvat voimaan jouluaattona ja kestävät vuoden loppuun. Määrätyistä rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Rajoituksia kiristettiin Etelä-Pohjanmaalla, koronapassi säilyy käytössä

Länsi- ja Sisä-Suomen avi asetti tänään 20 henkilön sisätilojen kokoontumisrajoituksen Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle. Määräys tulee voimaan sunnuntaina ja jatkuu tammikuun 23. päivään asti.

Etelä-Pohjanmaan kokoontumisrajoituksen voi edelleen ohittaa koronapassilla.

Rajoituksen tiukentamisella halutaan turvata terveydenhuollon kantokyky ja tartunnanjäljityksen onnistuminen.

Vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi myös Lapin avi päätti keskiviikkona kieltää sisätiloissa järjestettävät yli 20 henkilön yleisötilaisuudet. Rajoitukset astuivat voimaan tänään Lapin maakunnan alueella.

Koronapassin turvin yleisötilaisuuden voi Lapissakin järjestää isommallekin ihmismäärälle.

Kokoontumisrajoitukset astuivat tänään voimaan Pohjois-Pohjanmaalla

Keskiviikkona Pohjois-Pohjanmaalla kiellettiin kaikki yleisötilaisuudet. Rajoitukset tulivat voimaan tänään ja ovat voimassa vuoden loppuun asti.

Lounais-Suomen avi kielsi jo maanantaina kaikki yleisötilaisuudet Varsinais-Suomessa määräajaksi sisällä ja ulkotiloissa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella kokoontumisrajoituksia tiukennetaan jouluaatosta alkaen. Etelä-Suomen avi teki asiaa koskevan päätöksen tiistaina.

Etelä-Karjalassa yleisötilaisuuksien rajoitukselle jatkoa

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella Etelä-Suomen avi on päättänyt jatkaa jo voimassa ollutta yleisötilaisuuksia koskevaa päätöstä. Päätöksen mukaan yli 50 hengen sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet on alueella kielletty, mutta rajoituksen vaihtoehtona tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin.

Uusi määräys on voimassa tammikuun 23. päivään asti.

*Päivitys kello 13.51: Juttua täydennetty kauttaaltaan.

*Päivitys kello 15.28: Juttua päivitetty Uudenmaan uusilla rajoituksilla.

*Päivitys kello 16.04: Juttua päivitetty Etelä-Karjalan rajoituksilla.

Pöllöraati pui uusia koronarajoituksia: Suomi sai vasta nyt ensimmäisen ison virusaallon riesakseen 6:03
Katso myös: Pöllöraati pui uusia koronarajoituksia: Suomi sai vasta nyt ensimmäisen ison virusaallon riesakseen.

Lue myös:

    Uusimmat