Ranska kieltää iPhone 12 -puhelimen myynnin säteilyvaaran takia – näin kommentoi suomalaisasiantuntija

Suomalaisasiantuntijan mukaan Iphoneen liittyvät riskit "ylireagointia" 2:17
Suomalaisasiantuntijan mukaan Iphoneen liittyvät riskit "ylireagointia"

Ranskan valtion päätös kieltää iPhone 12 -puhelimen myynti liiallisen säteilyn takia ei aiheuta Suomessa toimia. Suomalaistutkijan mukaan kännyköiden terveysriskeistä ei ole 30 käyttövuoden aikana havaittu mitään näyttöä.

Ranskalaisviranomaiset ovat käskeneet laitevalmistaja Applea keskeyttämään iPhone 12 -puhelinten myynnin, koska ne päästävät ympärilleen liikaa sähkömagneettista säteilyä. Lisäksi Applen tulee korjata jo myydyt puhelimet.

Ranskan radiotaajuuksia säätelevän viraston ANFR:n mukaan mallista huokuu sallittua enemmän sähkömagneettisia aaltoja, jotka ovat alttiita imeytymään ihmiskehoon.

"Näyttöä terveyshaitoista ei ole"

Suomalaistutkija tyrmää huolen.

– Pitkäaikaistutkimuksia on tehty ja väestötutkimuksen keinon on selvitetty, voiko kännykän päivittäisestä käytöstä pitkässä juoksussa aiheutua jotain, kun pitää sitä pään lähellä. Mutta mitään vakuuttavaa näyttöä terveyshaitoista ei ole saatu, säteilyturvakeskuksen erikoistutkija Sami Kännälä toteaa MTV Uutisille. 

Kännälän mukaan kilpailu markkinoilla on niin kovaa, että varaa töppäilyihin ei ole.

– Yleensäkin tieto leviää todella nopeasti. Jos jokin laitevalmistajan puhelinmalli ylittää rajat ja sitten puhelimia vedetään markkinoilta, se on mainehaitta ja myös kaupallisessa mielessä iso asia.

"Ranskassa on ylireagoitu"

Mistä sitten tuoreessa iPhone 12 -kohussa on kyse?

Ranskan viranomaisten mukaan puhelin säteilee liikaa.

Viraston mukaan elektromagneettisen säteilyn imeytymistahti ihmiskehoon oli ollut iPhone 12:n kohdalla 5,74 wattia kilogrammaa kohti, kun puhelinta pidetään kädessä tai taskussa. Eurooppalaisten standardien mukaan lukema saa olla testeissä 4,0 wattia kilogrammaa kohden.

Apple kiisti ANFR:n tulokset ja sanoi esittäneensä useita riippumattomia analyyseja, jotka osoittivat laitteiden olevan vaatimusten mukaisia. Yhtiö sanoi jatkavansa kuitenkin yhteistyötä ANFR:n kanssa.

Suomalaistutkijan mukaan Ranskassa on ylireagoitu.

– Ranskassa tätä katsotaan jostain syystä huomattavasti tiukemmalla kammalla. Eli Ranskassa mittaukset tehdään aina niin, että matkapuhelin lähettää täydellä teholla koko ajan. Normaalitilanteessa matkapuhelin tiputtaa lähetystehoaan hyvin pieneksi.

– Säteilyturvallisuuden näkökulmasta tästä asiasta ei tarvitse olla huolissaan.

Älä pidä puhelinta aina pään lähellä

Tutkijan mukaan suurin terveyshaitta onkin se, jos on jatkuvasti huolissaan. Siihen on helppo parannuskonsti.

– Puheluiden aikana laitetaan puhelin pöydälle, käytetään kaiutintoimintoa tai jonkunlaista handsfree-laitetta, jolloin päähän kohdistuva altistus on huomattavasti pienempi. Ja sillä saa myös mielen hyväksi ja huoli poistuu.

Lue myös:

    Uusimmat