Tutkijat selvittivät, onko kännykän käyttö yhteydessä aivokasvaimiin

Kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen (IARC) ja Oxfordin yliopiston tuore tutkimus vahvistaa, ettei kännykän käyttö ole yhteydessä kohonneeseen aivosyövän riskiin.

Matkapuhelimien käyttö ei ole yhteydessä kohonneeseen aivokasvainten riskiin, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Aiempia tutkimustuloksia tukeva löydös perustuu noin 776 000 brittinaisen otantaan. Vuosina 1935–1950 syntyneet osallistujat kertoivat puhelimien käytöstään vuonna 2001, ja noin puolet heistä toistamiseen vuonna 2011.

Keskimäärin 14 vuoden seurannan aikana kännykkää käyttävien ja käyttämättömien välillä ei huomattu merkittävää eroa aivo- tai silmäkasvainten kehittymisen todennäköisyydessä. Riski ei kohonnut, vaikka kännykkää käytti päivittäin tai yli 10 vuoden ajan.

Kännykän käyttäjien keskuudessa ei havaittu myöskään eroa siinä, kummalle puolelle aivoja kasvain todennäköisemmin syntyi, vaikka matkapuhelinta pidetään usein oikealla korvalla.

Tutkimus ilmestyi Journal of the National Cancer Insititute -tiedelehdessä.

Aivokasvain voi oireilla päänsärkynä. Katso videolta, milloin tykytyksestä pitäisi huolestua. Juttu jatkuu videon alla.

Milloin päänsärystä pitää huolestua? 1:11
Katso video: Milloin päänsärystä pitää huolestua?

Puhelin kuumentaa pään pintaosia

Matkapuhelinta pidetään usein melkein kiinni päässä, minkä vuoksi aivojen pintaosat altistuvat merkittävästi laitteen säteilemille radioaalloille. Radiotaajuiset kentät aiheuttavat kudoksien lämpenemisestä. Terveyskirjasto vertaa ilmiötä mikroaaltouuniin.

Käytännössä matkapuhelimen aiheuttama aivojen lämpötilan nousu on suurimmillaan 0,2–0,3 °C. Normaalistikin aivojen lämpötila heittelee vuorokaudessa 0,5 °C molempiin suuntiin. Liikunnan aikana kehon lämpötila voi nousta jopa parilla asteella ilman siitä koituvia haittoja.

Vaikka radiotaajuisen säteilyn aiheuttama kudosten lämpeneminen voi olla erilaista kuin tavallisen lämpenemisen, ei tämänhetkisestä laajasta tutkimusaineistosta saadun tiedon perusteella normaali kännykän käyttö ole syöpäriski.

Nyt ilmestyneeseen tutkimuksessa on puutteensa. Siinä ei tarkasteltu lapsia tai nuoria, mutta aiemmissa tutkimuksissa yhteyttä kännyköiden ja aivokasvainten välillä ei olla havaittu tässäkään ikäryhmässä. Harva osallistuja myöskään käytti matkapuhelintaan todella runsaasti.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että modernit älypuhelimet säteilevät vähemmän kuin vanhat kännykät. Joka tapauksessa he kehottavat varotoimenpiteenä välttämään turhaa altistumista. Pään alueen altistusta säteilylle voi vähentää hands-free-laitteilla. Lapsia suositellaan puhelujen soittamisen sijasta lähettämään tekstiviestejä.

Millä eleellä näytät puhuvasi puhelimessa? Katso videolta hauska testi, joka paljastaa eron vanhojen ja nuorten tavassa.

Hauska testi paljastaa eron vanhojen ja nuorten tavassa esittää olevansa puhelimessa 0:33
Katso video: Hauska testi paljastaa eron vanhojen ja nuorten tavassa esittää olevansa puhelimessa.

Kännykkää kosketellaan, kumppania ei. Videolla asiantuntija kertoo, mitä kannattaa tehdä, jos puhelin on tullut seksin tielle.

Kännykkää kosketellaan, puolisoa ei – näin korona on vaikuttanut parisuhteisiin 4:16
Katso video: Näin kännykät ja korona-aika ovat vaikuttaneet parisuhteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat