Yli 5000 asiakasta ilman sähköä – rankkasateet aiheuttivat tulvia Uudellamaalla

Tie veden vallassa Vantaalla – MTV paikalla 4:40
MTV Uutiset Live tulvien keskellä Martinkyläntiellä Vantaalla.

Pelastuslaitoksilla oli maanantai-iltaan mennessä ollut kymmeniä vahingontorjuntatehtäviä. Myrsky katkoi sähköjä etenkin maan itä- ja keskiosissa.

Suomessa oli ennen aamuyhdeksää noin 5  500 asiakasta ilman sähköjä eilisen myrskyn jäljiltä, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartasta. Myrsky on katkonut sähköjä erityisesti Hämeessä, Etelä-Karjalassa ja Savossa.

Pelastuslaitoksilla oli ollut maanantai-iltaan mennessä kymmeniä vahingontorjuntatehtäviä.

Esimerkiksi Kymenlaakson pelastuslaitos tiedotti hoitaneensa iltakymmeneen mennessä 65 vahingontorjuntatehtävää. Tuuli kaatoi puita teille, rakennusten päälle ja sähkölinjoille. Lisäksi venelaitureita repeytyi irti rannasta. Eniten vahinkoja aiheutui eteläisessä Kymenlaaksossa rannikolla sijaitsevan Kotkan alueella.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos puolestaan kertoi kello 23:n jälkeen maanantaina viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter), että vahingontorjuntatehtäviä oli ollut siihen mennessä noin 40. Suurin osa tehtävistä liittyi puiden kaatumiseen. Vakavimmassa onnettomuudessa henkilöauto törmäsi tielle kaatuneeseen puuhun, mutta pahoilta loukkaantumisilta vältyttiin.

Helsingin pelastuslaitos kertoi niin ikään viestipalvelu X:ssä puoli kuuden aikaan iltapäivällä, että myrsky oli kaatanut puita teiden päälle ja aiheuttanut muita tuhoja pitkin kaupunkia. Pelastuslaitos kertoi nostaneensa valmiustasoaan ja hälyttäneensä sopimuspalokuntia valmiuteen.

Myös Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli hieman ennen iltakuutta käynnissä yli 40 sateisiin liittyvää pelastustehtävää.

Tampereella reippaasti yli 60 milliä vettä

Ilmatieteen laitoksen mukaan vettä satoi maanantaipäivän aikana eniten maan etelä-, lounais-, ja länsiosissa. Esimerkiksi Tampereella Pirkanmaalla 12 tunnin sadekertymä oli puoli yhdeltätoista illalla 65,3 millimetriä.

Maanantaipäivän kovimpia tuulenpuuskia taas mitattiin etelärannikolla, Hämeessä ja itäisessä Suomessa. Kovin sisämaapuuska oli puoli yhteentoista mennessä illalla mitattu Hämeen seudulla, jossa tuuli puhalsi 23,9 metriä sekunnissa. Etelärannikolla mitattiin yleisesti yli 20 metriä sekunnissa puhaltaneita puuskia.

Tiistaiksi ei ole luvassa enää samanlaista myräkkää. Sadealue on kulkenut yöllä kohti maan pohjoisosia, jossa sateet ja tuulet vähitellen heikkenevät päivän aikana.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää on maan etelä- ja keskiosissa selkenemässä etelästä alkaen, mutta päivällä on tiedossa jälleen hieman pilvisyyttä. Maan keskiosiin on tiedossa myös paikoin sadekuuroja.

Ilmatieteen laitoksen sadetutkan perusteella sateet levittyvät aamupäivästä pitkälti maan pohjoisosien ylle. Forecan tutkakuvat puolestaan ennakoivat hieman pidemmälle ja arvioivat, että sateet yhyttävät puolenpäivän paikkeilla myös Suomi-neidon päälaen.

Ensi yöksi Suomeen ennustetaan jo enimmäkseen poutaa.

Lue myös:

    Uusimmat