F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Ralf Schumacher uskoo Ferrarin sisällä tapahtuneen jotain, mistä kukaan ei tiedä – esitti myös osuvan huomion Sebastian Vettelin tilanteesta

2:55
Sebastian Vettelin ja Charles Leclercin yhteispeli sujui hyvin C Moren vetämässä Alias-visassa. F1-auton ratissa tilanne oli ainakin ajoittain toinen.

Ralf Schumacher uskoo viime viikolla kuultujen sopimusuutisten kielivän siitä, että Ferrarilla on kiistelty viimeisen vuoden aikana huomattavasti enemmän kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää. Toisaalta Schumacher uskoo myös, ettei Sebastian Vettel olisi lähtenyt Ferrarilta nyt nähtyyn tapaan, ellei tällä olisi varasuunnitelmaa valmiina.

Ferrari tiedotti Vettelin lähdöstä viikko sitten julkaistulla lehdistötiedotteella. Vettel kertoi tiedotteessa lähtönsä syyksi sen, että F1:ssä voi saavuttaa toivottuja tuloksia vain, mikäli eri osapuolet toimivat täydellisessä harmoniassa, ja hänen kohdallaan niin ei enää ollut. Vettel ja Ferrari olivat ymmärtäneet, ettei kummallakaan ollut halua jatkaa yhteistyötä toisen kanssa.

Julkisuudessa eron keskeisimmäksi syyksi on esitetty sitä, että Vettelille olisi ollut Ferrarilla tarjolla vain kakkoskuskin rooli. Tämä näkemys on siinä mielessä perusteltu, että Charles Leclercin kanssa tehtiin joulun alla vuoteen 2024 ulottuva sopimus.

Vettel ja Ferrari olivat jopa niin kaukana toisistaan, ettei Ferrari lopulta edes tehnyt Vettelille minkäänlaista sopimustarjousta vaan päätyi korvaamaan saksalaisen McLarenilta siirtyvällä Carlos Sainzilla.

Tallipäällikkö Mattia Binotto tiivisti eron syyt sanomalla, etteivät osapuolten "lyhyen ja pitkän tähtäimen suunnitelmat menneet yksiin". 

Ex-kuski Ralf Schumacher ei ollut yllättynyt Vettelin ja Ferrarin erosta. Hän uskoo, että eroon johtaneista syistä tiedetään vain murto-osa.

– Tällainen lopputulos oli nähtävissä jo ennakkoon, erityisesti Monzan jälkeen, kun talli jakautui. Luulenpa, että kulisseissa on ollut enemmän kiistoja kuin voimme kuvitellakaan, Schumacher sanoi FormulaPassion-sivuston mukaan saksalaiselle Sport1-kanavalle.

Taistelu vallasta ja paalupaikasta

Monzalla Schumacher viittaa viime vuoden Italian GP:hen, jonka aika-ajot päättyivät jokseenkin nololla tavalla.

Yhdeksän jäljellä ollutta kuljettajaa (Kimi Räikkönen oli ajanut ulos Parabolicassa) lähtivät viimeiselle aika-ajovedolleen liian myöhään. Koska kukaan ei halunnut joutua letkassa ensimmäiseksi, autot matelivat radan läpi.

Päätösosion ensimmäisessä vedossa Vettel oli tarjonnut vetoapua Leclercille, ja monacolaisella olikin nimissään paalupaikka-aika. Toisessa vedossa piti toimia päinvastoin. Leclerc ei kuitenkaan ottanut paikkaansa Vettelin edellä – vaikka tämä huitelikin kädellään – kuin vasta Ascari- ja Parabolica-mutkien välissä aukeavalla takasuoralla.

Lopulta vain letkan kärkiautoiksi päätyneet Leclerc ja Sainz ennättivät nopealle kierrokselle. Leclerc vei paalun, Vettel jäi Mercedesten taakse neljänteen ruutuun.

– Luulin, että olimme keskustelleet siitä. Kuuntelin tarkasti, mitä meidän oli tarkoitus tehdä. Mielestäni oli selvää, mitä viimeisessä osiossa piti tapahtua. Emme toimineet niin kuin meidän olisi pitänyt, ja siksi siitä tuli tuollainen sotku enkä saanut aikaa lopussa, Vettel kertasi aika-ajojen jälkeen.

B-suunnitelma jo valmiina?

Vaikka Schumacher harmittelee Vettelin kohtaloa, hän myös muistuttaa, että tietyssä tilanteessa kuljettajalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin nostaa kytkintä.

– Jos kuljettaja ei tunne enää oloaan mukavaksi tai saavansa tukea talliltaan, sitten täytyy lähteä. Sebastianilla oli huonoa tuuria, koska Charlesin viime vuosi oli todella hyvä.

Vettelin tulevaisuuteen liittyen yleinen näkemys on, että hänellä on kaksi vaihtoehtoa: siirtyä Mercedekselle Valtteri Bottaksen tilalle tai lopettaa uransa.

Mitä ikinä Vettel aikookin, Schumacher on varma, että se on nelinkertaisella maailmanmestarilla jo melko hyvin tiedossa – vaikka Vettel sanoikin Ferrarin tiedotteessa miettivänsä nyt tarkkaan sitä, mikä on elämässä tärkeää.

– Olen täysin varma, että Sebastianilla on mahdollisuuksia. Hänellä ei ole manageria, mutta tällaisen päätöksen tekeminen ilman vaihtoehtoa olisi harkitsematonta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja