Mainos

Rakennusneuvos: Riskienhallinta taloyhtiöissä heikossa jamassa

Rakennusneuvos Ben Grassin mukaan riskienhallintaa ei käsitellä tarpeeksi taloyhtiöiden hallituksissa. Taloyhtiöissä on paljon riskienhallintaa vaativia vaaroja. Yksi merkittävä on rakennusten katoille talvisin kertyvä lumikuorma, joka pahimmassa tapauksessa voi johtaa jopa hengenvaaraan.

Grass kertoo, että riskienhallinta kuuluu isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen vastuulle.

– Periaatteessa puheenjohtajalla on isännöitsijän kanssa isoin vastuu. Viisainta olisi kuitenkin nimittää hallituksesta yksi henkilö, joka perehtyisi asiaan.

Grass istuu itse suuren pääkaupunkiseutulaisen isännöintiliikkeen hallituksessa. Yhtiön toimitusjohtaja lähetti kaikille asiakkailleen eilisen lumikuoleman jälkeen postin, jossa hän muistutti taloyhtiöiden vastuusta lumien pudotuksessa.

Grassin mukaan olisi tärkeää, että taloyhtiöiden hallituksissa puhuttaisiin vakavasta aiheesta.

– Täytyy ymmärtää, että jos laiminlyö vastuun, voi pahimmillaan joutua syytteeseen kuolemantuottamuksesta.

Viimeksi eilen nainen kuoli Helsingin Töölössä katolta pudonneen lumen ja jään aiheuttamiin vammoihin. Samanlainen tapaus sattui viime vuonna Helsingin Hakaniemessä. Tapaus on johtanut kiinteistöyhtiöiden ja taloyhtiöiden vastuiden tarkentamiseen.

Hakaniemen tapauksessa huoltoyhtiön toimitusjohtaja tuomittiin sakkorangaistukseen. Syyttäjän mukaan toimitusjohtaja oli laiminlyönyt kiinteistönhoitosopimukseen perustuvan turvallisuusvelvoitteensa.

Tutkinnassa oli aluksi epäiltynä myös taloyhtiön isännöitsijä, mutta hänen osaltaan syytteitä ei nostettu.

Vastuuasiat kimurantteja

Eilisessä kuolemantapauksessa poliisi on aloittanut kuolemansyyntutkinnan. Nyt poliisi saakin arvioitavaksi sopimukset, joita hallitus, isännöitsijä ja huoltoyhtiö ovat taloyhtiön kunnossapidosta tehneet.

Periaatteessa vastuukaari menee niin, että taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ovat ensikädessä vastuussa esimerkiksi talon kattojen lumien poistosta. Jos huoltoyhtiön kanssa on tehty sopimus lumien poistosta tai vaara-alueen puomittamisesta, vastuu siirtyy myös huoltoyhtiölle. Jokainen tapaus tulkitaan kuitenkin erikseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.