Rakennuslupien määrä romahti, konkurssien määrä suurin 10 vuoteen

Tilanne rakennusalalla on jopa luultua huonompi 2:08
Tilanne rakennusalalla on jopa luultua huonompi

Myönnettyjen rakennuslupien määrä laski rajusti heinä-syyskuussa verrattuna viime vuoteen.

 Tilastokeskus kertoo, että rakennuslupia myönnettiin 5,1 miljoonaa kuutiometriä, mikä on 39 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuntorakentamiseen myönnettiin luvat 3 078 asunnolle, mikä on 53 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kuutiometreissä laskien asuntorakentamiseen myönnetyt luvat puolittuivat vuodentakaisesta.

Valmistuneiden rakennushankkeiden kuutiomäärä väheni yhdeksän prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennusalan konkurssien määrä tuleekin tänä vuonna kasvamaan korkeimmilleen kymmeneen vuoteen, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi tiedotteessa.

Keskisen mukaan vaikka rakennusmateriaalien hinnoissa on tapahtumassa helpotusta, kohoavat henkilöstökulut tuottavat päänvaivaa yrityksille.

Alan tulevaisuus riippuu keskeisesti asuntojen kysynnästä, mutta kauppamäärien mahdollinen toipuminenkaan ei vielä yksin käännä näkymiä edes kohtalaiselle tasolle, kun myymättömien asuntojen määrä on suuri ja uusia asuntoja valmistuu yhä poikkeuksellisen paljon”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen jatkaa.

– Laskeneet hinnat ja runsas tarjonta tukevat nyt ensiasunnon ostajia, joiden kulta-aika ei kuitenkaan näyttäisi kestävän ikuisesti. Asuntokaupan lykkäämisellä pidemmälle tulevaisuuteen voi olla hintansa, Keskinen summaa.

Rakennusliikeitä menee konkurssiin kuin sieniä sateella. Mikä on tulevaisuus? 3:13
Rakennusliikkeitä menee konkurssiin kuin sieniä sateella. Mikä on tulevaisuus?

 

Lue myös:

    Uusimmat