Rajoitusten poistuminen on merkkipaalu, mutta mitä sen jälkeen? Tässä ykköshuolenaihe: "Jos rokotuskattavuutta ei saada nousuun..."

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Asko Järvinen näkee perjantaina poistettujen koronarajoitusten merkityksen pienemmässä roolissa kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Mika Salminen. Kummatkin korostavat kuitenkin rokotusten tärkeyttä.

Koronarajoituksia on purettu monin tavoin, vaikka täyttä vapautta ei esimerkiksi ravintolamaailmaan saatu vieläkään. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen ei enää näe koronarajoituksille suurtakaan tarvetta

– Uudet rajoitustoimenpiteet eivät enää auttaisi, vaan nyt pitää saada rokotuskattavuus nousuun. Yli 70-vuotiaista rokottamattomista covid-19-taudin saaneista 30 prosenttia joutuu sairaalahoitoon, laskeskelee Järvinen.

Erityisesti alle 35-vuotiaat rokottamattomat ylläpitävät Järvisen mukaan tällä hetkellä koronatautia Suomessa. 

– Jos rokotuskattavuutta ei saada kansalaisten parissa nousuun, on meillä edessä tässä maassa yli 60 000 sairaalahoitojaksoa. Sitä emme tiedä, kuinka pitkälle ajalle nämä jaksot ulottuvat, koska kaikki eivät sairastu yhtä aikaa. Joka tapauksessa fakta on, että ei korona mihinkään katoa.

Järvisen mainitsemat yli 60 000 sairaalajaksoa voivat ulottua useammallekin vuodelle, talvikausille. Nousua tartunnoissa voidaan Järvisen arvion mukaan nähdä seuraavaksi lokakuussa, syysloman tienoilla.

Yli 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista kaksi rokoteannosta on saanut liki 70 prosenttia. 

THL ei olisi ihan vielä höllentänyt ravintolarajoituksia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen olisi vielä pitänyt kiinni tiukemmista ravintolarajoituksista. Koronatartunnat kun ovat olleet hienoisessa kasvussa.

– THL ei ole ollut hirveän innostunut siitä, että ravintolat vielä vapautetaan. Suoraan sanoen oltaisiin voitu odottaa tämä viikko ja katsoa, kuinka käy.

Salminen pitää perjantaista koronarajoitusten poistamista kuitenkin merkkipaaluna, johon on pyritty. Salminen on rokotuskattavuuden nostamisesta samoilla linjoilla HUSin Asko Järvisen kanssa.

– Mitä enemmän ihmiset ottavat rokotteita, sen pienempi vakavan sairastumisen riski on.

Lue myös:

    Uusimmat