HUS: Koronan deltamuunnos vienyt raskaana olevia teholle ja aiheuttanut jopa ennenaikaisia synnytyksiä

3:25
Katso myös: Koronarajoitukset ovat nyt Ruotsissa historiaa – Miksi Suomen tilanne laahaa perässä?

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan raskaana olevien riski saada koronatartunta on merkittävästi kasvanut viruksen deltamuunnoksen vuoksi.

Delta on aiheuttanut raskaana oleville vaikeamman taudinkuvan kuin aiemmat muunnokset. HUSin mukaan asiasta on tutkimustietoa Britanniasta.

Muuttunut tilanne näkyy HUSissa raskaana olevien tehohoidon tarpeena ja ennenaikaisina synnytyksinä.

– Raskaus ja koronavirusinfektio on monin tavoin huono yhdistelmä. Raskaus itsestään lisää riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon. Iso kohtu vähentää keuhkojen tilavuutta ja koronavirusinfektion aikana raskaana olevan hapetus voi huonontua nopeasti, kertoo linjajohtaja Aydin Tekay HUSin Naistentaudeilta ja synnytyksistä.

– Lisäksi raskaana olevilla on kohonnut verisuonitukosriski ja koronavirusinfektio lisää sitä entisestään, hän jatkaa. 

HUSin mukaan koronarokote suojaa raskaana olevaa naista koronataudin vaikealta muodolta, sairaala- tai tehohoitoon joutumiselta sekä todennäköisesti myös ennenaikaisen synnytyksen riskiltä. 

– Suomen kaikista synnytyksistä kolmasosa hoidetaan HUSin sairaaloissa. Meille on kertynyt paljon kokemusta vaikean taudin aiheuttamista ongelmista. Sen sijaan tiedossamme ei ole yhtään tapausta, jossa rokotus olisi aiheuttanut ongelmia raskaana olevalle, sikiölle tai vastasyntyneelle, kertoo Tekay.

Sairaanhoitopiiri suosittelee rokotusta raskaana oleville, imettäville ja myös raskaana olevan lähipiirille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja