Raavitut perunat ja vihreä dippikastike 6.4.2001

Toim. Kati Nappa

1 1/2-2 kpl isoja pitkulaisia perunoita/ruokailija tilkka öljyä curry- tai yrttipastamaustetta tai sen asemesta hienoa parmesaani- jauhetta+currya tai yrttisekoitusta

Pese ja kuori perunat. Leikkaa ne pitkittäin 4-6 lohkoon. Lisää lohkot kiehuvaan veteen ja keitä 5 minuuttia. Kaada vesi pois ja jäähdytä kylmällä vedellä.
Raavi perunalohkojen sivut haarukalla rosoiseksi. Voit jättää tämän vaiheen myös pois, jos olet kiireinen. Kaada uunipannulle vähän öljyä ja lisää perunat. Nostele perunoita, niin että kukin saa pintaansa vähän öljyä. Ripottele perunoille pastamaustetta.
Voit korvata pastamausteen sekoittamalla hienon parmesaaniraasteen joukkoon currya, yrttimaustesekoitusta tai muita mieleisiäsi mausteita.

Kypsennä perunat 175 asteessa 30-40 minuuttia eli kunnes ovat pehmeitä. Tarjoa perunat esim. liha- tai broileriruoan lisukkeeksi tai tarjoa ateriana hyvän leivän ja erilaisten kastikkeiden kanssa. Kastikkeiksi sopivat esim. maustettu kermaviili, salsat ja vihreä dippikastike, joka on kevennetty versio guacamolesta.

Vihreä dippikastike

2 dl pakasteherneitä
50-100 g eli pieni kukkavarsi parsakaalia
1-2 avokadoa
1 tomaatti
1-2 kevätsipulia tai pala kelta- tai punasipulia
1/2-1 chilinpalko
1-2 valkosipulin kynttä
2-3 rkl persiljaa tai korianteria hienonnettuna
3-4 rkl limen tai sitruunan mehua ripaus suolaa ja vähän mustapippuria (chilijauhetta)

Kypsennä parsakaali paloina (voit käyttää dippiin pelkästään kuorittua varsiosaa) ja jäähdytä heti kylmällä vedellä, jotta väri säilyy kauniina.

Kiehauta herneet ja jäähdytä samoin kylmällä vedellä. Nosta ne sekä tomaatti, sipuli, chili, avokado ja valkosipulit paloiteltuina monitoimikoneen kulhoon ja soseuta karkeaksi. Lisää limemehua makusi mukaan sekä ripaus suolaa ja vähän mustapippuria sekä hienonnettu persilja tai korianteri.
Jos haluat lisää tulisuutta, ripsauta sekaan chilijauhetta, tabascoa tms. Voit käyttää myös sauvasekoitinta tai soseuttaa avokadot haarukalla ja lisätä muut aineet pieneksi hakattuina. Vihreä dippi maistuu myös leivän päällä.

Lue myös:

    Uusimmat