Raakaa pihviä, kaviaaria ja halauksella colaa – lue oudoimmat faktat automaateista!

Erilaiset myyntiautomaatit ovat tänä päivänä arkipäiväinen näky missä tahansa julkisella paikalla. Aikoinaan automaatit herättivät kuitenkin suurta innostusta kansalaisissa.

1888: Se ensimmäinen automaatti

Yhdysvaltojen ensimmäinen myyntiautomaatti myi purukumia New Yorkissa rautatieasemalla. Ensimmäinen purkkamaku oli Tutti-Frutti.

1902: Lounasautomaatit

Ensimmäinen lounasautomaatti oli Philadelphiassa. Automaatista sai muun muassa makaronia juustolla, papuja ja kermalla höystettyä pinaattia.

1912: Automaattiravintolat iskevät kaupunkilaisiin

Joseph Horn ja Frank Hardart avasivat lippulaiva-automaattinsa New York Cityyn. Automaatit olivat uusi ilonaihe kaupunkilaisille, jotka saattoivat vain työntää kolikon automaattiin ja noukkia ruokansa saman tien pienen luukun takaa. Automaattiravintolakonsepti iski lujaa kaupunkilaisiin.

1913: Ford Gumin purkkapallokoneet

Ford Gum & Machine Co. mainosti pallopurukumejaan erityisen laadukkaina ja hyvinä purukumeina. Pian purkkapallokoneita olikin joka nurkan takana.

1937: Coca-cola -automaatit

The Vendorlator Manufacturing Company aloitti toimintansa ja esitteli limupulloautomaatit kansalle. Yritys kehitti limupulloautomaatteja muun muassa Coca-Cola Companylle ja Pepsi-Colalle.

VMC kehitti 40- ja 50-luvuilla tämän päivän keräillyimpiä ja arvokkaimpia myyntiautomaatteja. Näitä ovat muun muassa VMC 27- ja VMC 33-mallit. Nämä vanhat Coca-cola -automaatit saattavat maksaa nettihuutokaupoissa jopa useita tuhansia dollareita.

1946: Kahviautomaatit saapuivat toimistoihin

Kuten arvata saattaa, kahviautomaatit otettiin toimistotyöntekijöiden keskuudessa vastaan ilahtuneesti. Työntekijät kerääntyivät kahviautomaatin ympärille useita kertoja työpäivän aikana kofeiinintarvettaan helpottamaan ja vaihtamaan kuulumisia.

1950: Ensimmäinen jääkaappikylmä voileipiä myyvä automaatti saapui markkinoille

Tom’s Toasted Peanuts and Delicious Sandwich –myyntiautomaatti oli todella suosittu. Se tarjosi nopeasti ja itsepalveltuna voileipiä vain kymmenellä pennillä kappale.

1978: Vesiautomaatit

Limuautomaattiyritykset, kuten Coca-Cola, alkoivat myydä myös pullotettua vettä erillisissä myyntiautomaateissa. Tuohon aikaan amerikkalaiset joivat keskimäärin 6 litraa pullotettua vettä vuodessa. Pulloveden myynti lisääntyi 70-luvulla huomattavasti markkinoille vastikään saapuneen muovipullon takia.

1991: Kahviautomaateissa on jo erilaisia makuvaihtoehtoja

Kuluttajat saivat nyt valita runsaasta kahvivalikoimasta taukojuomansa. Kahviautomaateista löytyi oma nappi espressolle, makukahveille, cappuccinolle ja monelle muulle.

2000-luku: Nykypäivän oudoimpia ruoka-automaatteja

Nykyään automaateista saa ostettua vaikka minkälaista tavaraa, ruokaa ja juomaa. Singaporen yliopistossa on esimerkiksi Coca-Cola-automaatti, josta saa kokiksen halaamalla automaattia.

Japanissa puolestaan banaaniautomaatit ovat yllättävän suosittuja. Automaatista ei tosiaan saa mitään muuta, kuin banaaninippuja. Myös riisiautomaatteja ja tupakka-automaatteja käytetään paljon.

Ranskassa on automaatteja, joista saa raakamaitoa, ja Saksasta puolestaan löytyy makkara-automaatteja.

Moskovasta on bongattu kaviaariautomaatti. Tähän automaattiin taskunpohjalta löytyneet kolikot eivät tosin riitä.

Alabamassa on automaatti, joka myy edulliseen hintaan raakoja pihvejä ja kyljyksiä. Toivoa sopii, että automaatin sisältö päivitetään riittävän usein.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja