Pyöriikö joulukuusi vielä häiriönä nurkissasi? Upota se kalojen kutualustaksi

Oman joulukuusen voi upottaa mereen loppiaisena Vaasassa ja heti seuraavana päivänä Kokkolassa, vinkkaa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö.

Etsitkö helppoa ja taatusti erilaista tapaa päästä eroon jämäjoulukuusestasi? Nyt voit upottaa sen veteen, missä siitä on myös hyötyä!

Turoille on huutava tarve etenkin kaupungeissa ja taajamissa, joiden rannoilta sopivat kutupaikat puuttuvat usein lähes kokonaan. Suurimpia syitä kutupaikkojen puuttumiseen ovat rantojen rakentaminen ja raivaaminen sekä ruoppaukset. Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan turojen avulla voidaan jopa kaksinkertaistaa vesistössä elävien ahvenenpoikasten lukumäärä.

Veteen upotettu joulukuusi, toiselta nimeltään turo, toimii erinomaisena kutupaikkana ahvenille ja muille keväällä kuteville kaloille. Lisäksi turo antaa suojaa ja ravintoa vastakuoriutuneille, sekä hieman isommillekin kalanpoikasille.

Vuosi sitten Vaasassa upotettiin runsain määrin joulukuusia jään alle. Erinomaisen vastaanoton saanut tapahtuma saa jatkoa tänä vuonna.

Tänä vuonna oman joulukuusen voi upottaa loppiaisena Vaasassa ja heti seuraavana päivänä Kokkolassa. Kummassakin kaupungissa ihmiset voivat itse tuoda oman, koristeista riisumansa kuusen tapahtumapaikalle ja laskea sen jään alle kalojen hyödyksi.

Huomaathan, että kuusen upottaminen vaatii aina vesialueen omistajan luvan. Niitä ei myöskään tulee upottaa sellaiselle alueelle, jossa ne voivat aiheuttaa haittaa vesiliikenteelle.

Jos et pääse upottamaan kuusta kalojen iloksi, sen voi myös polttaa tai hakettaa ja kompostoida hakkeena. Hyviä oksia voi vielä käyttää kasvien talvisuojina. Kuusta ei saa pilkottunakaan laittaa sekajätteeseen.

Vaasan turotapahtuma lauantaina 6.1. Joulukuuset upotetaan Hietasaaren ja Vaskiluodon väliin, aivan tiepenkereen viereen. Jäälle mennään Hietasaaresta. Kokkolan turotapahtuma sunnuntaina 7.1. Joulukuusia upotetaan Friisin saaren, eli Isokarin, rantavesiin. Kumpikin tapahtuma klo 10–14. Kummassakin tapahtumassa on jäällä mukana paikallisten kalastusseurojen aktiiveja, jotka tekevät jäähän reikiä sekä opastavat ja auttavat.

Lähde: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö  

***

11:00

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja